402 Automotive spant kort geding aan vanwege onduidelijkheid over ‘doorstroomevenementen’

402 Automotive heeft op 11 augustus een kort geding aangespannen  tegen de Nederlandse Staat. De marktleider in automotive shows ondervindt veel onduidelijkheid bij Nederlandse gemeentes omtrent de vergunningverlening voor autoshows vanaf medio september. Van 18 september tot en met 31 oktober heeft 402 Automotive een zevental autoshows gepland staan.

Onlangs is de American Sunday op het Circuit Zandvoort – gepland voor 25 juli – geannuleerd. Vorig jaar zomer kon het event na de versoepelingen wel plaatsvinden volgens het zogenaamde ‘doorstroommodel’, een model op basis waarvan attractieparken en dierentuinen nu wel open kunnen. Dit jaar kunnen deze locaties open met de zogenaamde 1,5 meter capaciteit en bovendien zonder Testen voor Toegang.

Op dit moment heeft het kabinet alle evenementen verboden, tenzij deze ‘zittend’ plaatsvinden en met gebruik van Testen voor Toegang. Het doorstroomprincipe voor evenementen is van de radar verdwenen. Geemeenteambtenaren in Nederland nemen daarom geen nieuwe aanvragen voor evenementenvergunningen in behandeling nemen of passen maatregelen zoals toegangstesten ook toe voor doorstroomevenementen of beperken de capaciteit tot 750 bezoekers.

Doorstroomprincipe van radar verdwenen

Dit houdt bijvoorbeeld in dat American Sunday met 5.500 bezoekers op een bijzonder groot terrein (Circuit Zandvoort met ruim 10 m2 per bezoeker) niet kon doorgaan, terwijl momenteel sportwedstrijden op dezelfde locatie wel door kunnen gaan met toegangstesten en maar liefst tweederde van de tribunecapaciteit (66.000 bezoeker).

Daar komt bij dat permanente beurslocaties als Ahoy Rotterdam wel per bezoeker 5 vierkante meter beursoppervlakte kunnen hanteren. Dus dat zou betekenen, dat 402 Automotive wel de autoshow 100% Auto Live kan laten plaatsvinden met tienduizenden bezoekers in 3 dagen in het weekend van 22 tot en met 24 oktober.

Vorig jaar wel

Ronald van de Broek, directeur van 402 Automotive: “Circuit Zandvoort viel vorig jaar nog wel onder de doorstroomlocaties. Enkele weken geleden gaf men bij het circuit aan nu onder sportlocaties te vallen en geen doorstroomevenementen te kunnen hosten. Dat is natuurlijk bijzonder zuur als je vorig jaar in de zomer succesvol diverse doorstroomevenementen op dit circuit en ook in Assen hebt kunnen organiseren. Natuurlijk is het mooi dat we dan in Ahoy wel aan de slag kunnen.”

“Maar hoe leg ik dat uit aan onze bezoekers? Iedereen weet dat de risico’s in de buitenlucht kleiner zijn dan indoor locaties. Bovendien kregen we vorige week ook te horen, dat ook het evenement Go-Japan bij Louwman Toyota’s World in Raamsdonksveer ook slechts kan plaatsvinden met testen en met maximaal 750 bezoekers. Ook autoshows van andere collega-organisatoren die de komende weken gepland stonden zijn inmiddels geannuleerd.”

Coronagerelateerde kort-gedingzaken

Om deze reden heeft Van den Broek advocaat Lex de Jager in de arm genomen van Van Till Advocaten. De Jager heeft vorig jaar diverse andere coronagerelateerde kort-gedingzaken behandeld tegen de Nederlandse Staat, waaronder die van de kermisbranche.  Kermissen kunnen in deze periode wel plaatsvinden onder het doorstroomprincipe van 5 vierkante meter bezoeker en staan als zodanig specifiek genoemd in de externe overheidscommunicatie.

Duidelijkheid krijgen

Van de Broek: “We hopen hiermee te bereiken, dat we nu al duidelijkheid kunnen krijgen over doorgang van al onze uitgestelde evenementen die vanaf 18 september moeten kunnen plaatsvinden. Onze insteek is, dat onze concepten veilig kunnen zoals nu ook de kermissen, attractieparken en dierentuinen. En ook zoals we vorig jaar zomer gedraaid hebben. En ook zoals beurslocaties blijkbaar evenementen kunnen organiseren. En dat uiteraard zonder een testverplichting van onze bezoekers.”

“Er is nu voornamelijk aandacht voor de grote sportwedstrijden en zomerfestivals, terwijl doorstroomevenementen geheel worden vergeten. En ik kan het niet verkopen aan onze bezoekers, dat permanente indoor beurslocaties duizenden bezoekers kunnen verwelkomen en dat ik een aantal duizenden bezoekers outdoor moet teleurstellen.”

Formule 1

“Bovendien is elke week die we kosten maken voor onder meer productievoorbereidingen, promotie en marketing er één te veel als we weer moeten uitstellen. En dat terwijl begin september over drie dagen meer dan 300.000 bezoekers worden verwacht voor de Formule 1.”

“Wij, maar ook onze autofans staan al sinds oktober vorig jaar te wachten op doorgang van onze evenementen. Het kan veilig en het is nodig dat we na een jaar weer aan de slag kunnen. ”