Beurzen

Het beursseizoen gaat weer van start!

Na een moeizaam voorjaar en een traditioneel rustige zomer is eindelijk het beursseizoen weer vol ambities van start gegaan. Organisatoren, venues en exposanten hopen dit najaar weer succes te boeken, na twee zware coronajaren. Wat kunnen we van dit najaar verwachten?

Laten we allereerst de cijfers er eens bij pakken. Het aantal vak- en publieksbeurzen is het eerste halfjaar van 2022 fors achtergebleven ten opzichte van de pre-coronajaren 2018 en 2019, zo becijfert onderzoeksbureau Respons. De oorzaak ligt grotendeels in de afgelaste en verplaatste beurzen uit het eerste kwartaal van 2022. In totaal gingen 117 beurzen niet door en werden zeventien beurzen verplaatst naar het najaar. Het verschil komt grotendeels op het conto van de publieksbeurzen.

In vergelijking met 2018, het laatste ‘even’ jaar voor corona, vonden er dit jaar 46 procent minder publieksbeurzen plaats (108), goed voor slechts 40 procent van het totale aantal bezoekers in 2018. Dit forse verschil is mede veroorzaakt door het afblazen van enkele grote publieksbeurzen zoals de Huishoudbeurs, Vakantiebeurs en Caravana.

Het verval van het aantal vakbeurzen viel vergeleken met de duikeling van publieksbeurzen nog enigszins mee: een daling van 17 procent in vergelijking met 2018. Vakbeurzen trokken in het eerste halfjaar van 2022 wel ruim 40 procent minder bezoekers als in dezelfde periode in 2018 en 2019. Belangrijkste oorzaak van de tegenvallende bezoekcijfers ligt in de afgelasting van onder meer de Technische Kontakt Dagen (TKD), Modefabriek, Horecava en de Elektro Vakbeurs.

Najaar moet slechte beurscijfers deels goedmaken

Geen goed nieuws dus over het afgelopen halfjaar, maar de verwachting is wel dat het najaar de tegenvallende cijfers weer deels gaat goedmaken. Respons verwacht voor heel 2022 dat het totaal aantal beurzen op ongeveer tweederde zal uitkomen en de bezoekaantallen op circa de helft van het niveau van 2018. Publieksevenementen krijgen de grootste klappen met een terugval van 50 procent in het aantal beurzen die naar verwachting gezamenlijk slechts 40 procent van de gerealiseerde bezoekaantallen van 2018 zullen realiseren.

Een beter najaar dus, al gaat het natuurlijk te ver om direct ‘hosanna’ te roepen. Dat blijkt wel als Expovisie een ronde langs de velden maakt in binnen- en buitenland. Een segment dat meteen weer groots uitpakt, zijn de gamingbeurzen. Deze week komen gamers weer massaal bijeen in Keulen tijdens Gamescom. Een maand later gaat ook de Aziatische tegenhanger met veel poeha van start: de Tokyo Game Show. De Amerikaanse tegenhanger E3 is voorzichtiger en keert pas terug in het najaar van 2023.

Laten we ons echter niet blindstaren op de ronkende persberichten en flitsende filmpjes van de gamebedrijven. Zo laat een aantal grote spelers uit de game-industrie verstek gaan op Gamescom: Electronic Arts, Activision Blizzard, Sony, Take Two en CD Projekt Red reizen niet af naar Koelnmesse. Sommige titels die voor het najaar zijn aangekondigd, zoals FIFA 23 en de nieuwste Call of Duty, ontbreken daarom op Gamescom. Dat is geen reden tot juichen.

Comeback ondanks bestuurscrisis

Een internationale vakbeurs die de beursminnende burger weer hoop geeft, is IFA Berlin. Ondanks recente bestuurlijke perikelen (die tot het vertrek van beursdirecteur Jens Heithecker leidde) lijkt IFA begin september een overtuigende comeback te maken na de coronacris. Van 2 tot 6 september zijn maar liefst dertig hallen van Messe Berlin gevuld met exposanten. Wel ontbreekt vaste klant Sony. Nieuw is het digitale B2B-platform IFA Virtual waarmee bezoekers niet alleen hun beursgang optimaal kunnen voorbereiden (inclusief het maken van afspraken met exposanten), maar ook het complete sprekersprogramma kunnen livestreamen. Een duidelijk voortvloeisel van de coronacrisis.

Ook in eigen land hebben beurshallen en -organisatoren niet stilgezeten. Zo voorzag Koninklijke Jaarbeurs Utrecht het eigen hallencomplex van een modern locatiesysteem dat correspondeert met een eigen beurs-app die je moeiteloos naar de gewenste stand of zaal leidt. In samenwerking met Samsung en een gespecialiseerd navigatiebedrijf is een systeem geïnstalleerd dat de locatie van bezoekers tot een paar meter nauwkeurig bepaalt. Dat gebeurt met drie verschillende technieken, waaronder het gebruik van beacons die aanstralen op bluetooth-verbindingen. Ook alweer een typische corona-toepassing, maar wel echt eentje met ook post-corona-potentie.

Volle beursagenda, maar toch ook uitstel

Vanaf september staat de beursagenda weer vol met tal van publieks- en vakbeurzen: van IBC tot 50Plusbeurs, van Technishow tot GroenTechniek Holland op het festivalterrein van Lowlands. Genoeg gezonde ambities dus, al moeten we wel eerlijk zijn: nog altijd ontvangt de redactie van Expovisie berichten over uitgestelde of zelf helemaal afgelaste beurzen. Zo heeft de Jaarbeurs zijn hippe fietsbeurs Bike Motion opnieuw een jaar verplaatst, naar het najaar van 2023. Dat kun je onmogelijk goed nieuws noemen. Een vakbeurs als de Bouwrelatiedagen is zelfs permanent verwijderd van de beurskalender van Evenementenhal Hardenberg. Organisator Easyfairs laat weten “gedupeerde exposanten graag verder te helpen om met de juiste doelgroep in contact te komen”.

Conclusie: de beurswereld bloeit zeker weer op dit najaar. Er kan veel meer dan met name het eerste kwartaal van 2022 en de twee jaar ervoor. Toch zit de huiver er nog altijd in bij menig organisator, sponsor en exposant, waardoor het herstel van de beurzenbranche nog altijd met horten en stoten op gang komt. Wat helpt is optimisme. Daarom roep ik uit volle borst: hoera, het beursseizoen gaat weer van start!

Jeroen Mirck is hoofdredacteur van Expovisie


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief