Duitse beurzensector 2019

Stabiele resultaten voor Duitse vakbeurzen in 2019

De eerste cijfers over de Duitse beurzensector in 2019 laten een stabilisering zien, na jaren van groei. Het aantal exposanten steeg met ongeveer 1 procent en de standruimte van de exposanten nam gemiddeld met een half procent toe.

Volgens AUMA, de Duitse beurzenbranchevereniging, ligt de oorzaak in de gedempte economische vooruitzichten in veel landen, samen met soms negatieve reacties op huidige beursconcepten in individuele sectoren.

Maar over het algemeen lieten de 163 internationale en nationale vak-evenementen in 2019 stabiele resultaten zien in vergelijking met hun respectievelijke eerdere edities.

Duitse beurzensector 2019 exposanten en bezoekers
Ontwikkeling van aantal exposanten en bezoekers op Duitse vakbeurzen in 2019 ten opzichte van de vorige edities | Bron: AUMA

 

Buitenlandse interesse

Opvallend is de aanhoudende bovengemiddelde interesse uit het buitenland ondanks protectionistische tendensen en een groter aantal internationale conflicten. Duitse vakbeurzen registreerden ongeveer 3 procent meer buitenlandse exposanten en bezoekers.

Het totale aantal bezoekers daalde met ongeveer 2 procent, grotendeels als gevolg van ontwikkelingen in de automotive sector. Zonder de autobeurzen zou het aantal exposanten en verhuurde vierkante standruimte vorig jaar elk met 2 procent zijn gestegen en het bezoekersaantal was in dat geval gelijk gebleven.

AUMA-voorzitter Philip Harting: “We kunnen tevreden zijn met deze resultaten in het licht van de slechtere raamvoorwaarden. Bovendien worden de concepten van veel vak-evenementen momenteel opnieuw uitgewerkt, waardoor beurzen beter bestand zijn tegen negatieve marktinvloeden.”

Beursorganisatoren positief

Voor 2020 verwacht de Duitse branchevereniging over het algemeen stabiele resultaten voor de 185 geplande internationale en nationale vakbeurzen.

De cijfers zijn afkomstig van voorlopige berekeningen die AUMA begin januari publiceerde. De definitieve rapportage volgt traditiegetrouw medio maart.

Een onderzoek door AUMA onder beursorganisatoren als onderdeel van een project van het Duitse Economisch Instituut in december 2019 toonde een positieve algemene stemming in de sector. Op basis hiervan wordt de huidige stemming in de beursindustrie gezien als vergelijkbaar met die van een jaar geleden. De omzet zal naar verwachting stabiel blijven in 2020, terwijl investeringen en werkgelegenheid een lichte stijging zouden moeten vertonen.

Duitse beurzensector 2019 beurzen georganiseerd in het buitenland
Beurzen georganiseerd buiten Duitsland door Duitse beursorganisatoren | Bron: AUMA

 

Beurzen buiten Duitsland

Voor de Duitse beursorganisatoren zijn de door hen georganiseerde beurzen buiten het eigen land een belangrijk onderdeel van hun business model geworden. Voor 2020 staan er  353 beurzen in 39 (buiten)landen gepland door AUMA-leden.

De belangrijkste regio blijft Zuid-, Oost- en Centraal-Azië, waar 193 evenementen zullen plaatsvinden, gevolgd door Europese niet-EU-landen (49), Latijns-Amerika (36), de EU (20), het Midden-Oosten (19), Noord-Amerika (19), Afrika (11) en Australië/Oceanië (6).

In totaal 18 leden van AUMA organiseren beurzen buiten de Duitse landgrenzen. Deze vakbeurzen bestrijken bijna het hele spectrum van branches – van automatisering tot bouwtechnologie, energie, voedingsindustrie en voertuigen tot land- en bosbouw, machines en textielindustrie.

Een overzicht van de beurzen per branche en locatie staat in de brochure ‘German Trade Fair Quality Abroad’, die op de website van AUMA gratis is te bestellen of te downloaden. Van elke beurs wordt informatie verstrekt over de belangrijkste producten en diensten, het lanceringsjaar, de frequentie en contactgegevens.

Duitse beurzensector 2019 grootste internationale beursorganisatoren
Overzicht van de grootste beursorganisatoren ter wereld | Bron: AUMA

 

Duitse beurshuizen

Dat de Duitse beurshuizen een belangrijke positie innemen op de wereldmarkt wordt nog eens bevestigd door de resultaten van een studie van AUMA uitgevoerd in augustus 2019. Het onderzoek omvat zowel bedrijven die uitsluitend als beursorganisator werken, als bedrijven die beurslocaties exploiteren en tevens bedrijven die op beide gebieden actief zijn.

Gemeten naar omzet in 2018 zijn zeven van ‘s werelds top 15 beursbedrijven gevestigd in Duitsland.

Na twee Britse organisatoren, namelijk Reed Exhibitions (€ 1.352 miljoen) en informa (€ 1.319 miljoen; inclusief de omzet van de medio 2018 overgenomen beursorganisator UBM), komt Messe Frankfurt op de derde plaats met een omzet van € 718 miljoen. Daarna volgen GL events uit Frankrijk (€ 477 miljoen), de Zwitserse MCH Group (€ 464 miljoen) en Messe München (jaaromzet € 418 miljoen).

Nog eens vijf Duitse organisatoren komen voor in de top 15: Messe Berlin op de negende plaats (€ 352 miljoen), Koelnmesse op de tiende (€ 337 miljoen), NürnbergMesse op de twaalfde plaats (€ 315 miljoen), Deutsche Messe AG Hannover op de dertiende (€ 310 miljoen) en Messe Düsseldorf op de veertiende plaats (jaaromzet € 294 miljoen).

Omzet 4 miljard

Van de 34 beursbedrijven met een omzet van meer dan € 100 miljoen, zijn er negen gevestigd in Duitsland en acht in het Verenigd Koninkrijk. Bedrijven uit Europa domineren deze rangschikking in het algemeen, met slechts vier van de 34 bedrijven gevestigd buiten Europa: Emerald Expositions (VS), Hong Kong Trade Development Council, Tokyo Big Sight en SNIEC Shanghai.

De omzet gegenereerd door Duitse beursorganisatoren bedroeg in 2018 ongeveer € 4 miljard. Voor 2019 verwacht AUMA een omzet van ongeveer € 3,8 miljard, grotendeels vanwege het feit dat 2019 een jaar is met minder interval-gebaseerde evenementen.

Experience.Success.

AUMA lanceerde in oktober van vorig jaar een nieuwe internationale campagne om de effectiviteit van vakbeurzen en de vooraanstaande positie van Duitsland als internationaal beurzenland te benadrukken. De twee eerdere slogans ‘Success through Fairs’ en ‘Fairs Made in Germany’ zijn verruilt door ‘Success.Experience.’. Deze wordt visueel ondersteund door een gestileerde ‘M’ – van Messen – in zwart, rood en goud.

Drie thema’s – #WorldStage, #FutureLab en #NewBusiness – staan ​​voor de kwaliteitskenmerken van Duitse beurzen. Ze zetten vakbeurzen neer als podium voor de bedrijfspresentatie, als innovatieplatform en als generator van nieuwe zakelijke contacten.

De vereniging van de Duitse vakbeursindustrie heeft een promotievideoclip gemaakt en de vakbeurskalender Trade Fairs Made in Germany 2020, die beschikbaar zijn in tien talen.

Beide publicaties zijn onder meer te vinden op de landingspagina www.auma.de/ExhibitionSuccess waar nog meer gedetailleerde informatie is te vinden over het waarom en hoe van exposeren en het belang van de Duitse beursindustrie.


Jörn Holtmeier AUMA-directeur

Jörn Holtmeier, CEO van AUMA
Jörn Holtmeier, CEO van AUMA | © AUMA / Michael Fahrig

Jörn Holtmeier (41) is per 1 januari 2020 de nieuwe CEO van AUMA, de vereniging van de Duitse vakbeursindustrie.

Hij werkte eerder voor de Daimler Group als plaatsvervangend hoofd van het Corporate Representative Office voor federale zaken in Berlijn, met focus op transport- en milieubeleid.

De voorganger van Holtmeier, Peter Neven (66), ging eind 2019 met pensioen. Hij trad in 1988 in dienst bij AUMA en werd directeur en hoofd van de divisie Trade Fairs Germany in 1990 en enige directeur in 2006. Eind 2017 werd hij benoemd tot CEO.


Philip Harting nieuwe voorzitter

Philip Harting, Voorzitter van AUMA
Philip Harting, Voorzitter van AUMA en voorzitter van de raad van bestuur van de Harting Technology Group

Sinds mei 2019 heeft AUMA eveneens een nieuwe voorzitter in de persoon van Philip Harting (44), voorzitter van de raad van bestuur van de Harting Technology Group.

Philip Harting trad in 2008 toe tot het AUMA-bestuur. Hij is tevens lid van het bestuur van de Duitse Vereniging voor elektrische en elektronische industrie (ZVEI) en voorzitter van de handelsvereniging van Electronic Components and Systems van ZVEI. Hij is ook lid van de adviescommissie Industriële automatisering van Hannover Messe.

Philip Harting volgt Walter Mennekes op, Managing Partner en Managing Director van Mennekes Elektrotechnik, die de vereniging sinds 2013 voorzat. Mennekens werd tijdens de Algemene Vergadering van AUMA op 28 mei 2019 in Berlijn geïnstalleerd als erevoorzitter en ontving als waardering voor zijn diensten de gouden AUMA-medaille.