Eind vorig jaar nam Messe Frankfurt Hall 12 in gebruik, goed voor twee verdiepingen van elk 16.800 vierkante meter

Het beursterrein van Frankfurt komt weer tot leven

Het beursterrein van Frankfurt komt weer tot leven nu deelstaat Hessen heeft bepaald dat beurzen en congressen met meer dan 100 mensen weer kunnen plaatsvinden. Wel gelden er strikte maatregelene.

Volker Bouffier, minister-president van Hessen, onderbouwde deze beslissing als volgt: ‘Beurzen zijn marketing- en communicatieplatforms voor industrie en handel. Hier worden nieuwe contracten gesloten ter waarde van vele miljarden euro’s, hier wordt kennis gedeeld en hier wordt de economische bedrijvigheid in onze staat hier gestimuleerd. Dit is precies wat we nodig hebben in de corona-crisis.’

Visitekaartje van de stad

Peter Feldmann, burgemeester van Frankfurt am Main: ‘Ons beursterrein is in alle opzichten het visitekaartje van onze stad, en wanneer evenementen – zoals onze traditionele boekenbeurs van Frankfurt – hier snel hervatten, zal dat de omzet van hotels, restaurants, bars, taxi’s en vele andere bedrijven verhogen. Deze activiteiten genereren allemaal belastinginkomsten en – nog belangrijker – zorgen voor een groot aantal banen.”

Frankfurter Buchmesse

Messe Frankfurt kijkt vol vertrouwen vooruit. ‘Hoewel het nog steeds niet mogelijk is om te voorspellen wat er zal gebeuren met bijvoorbeeld de reisregels en de reisvoorwaarden, zijn we erg blij dat de Frankfurter Buchmesse 2020 kan plaatsvinden’, zegt Wolfgang Marzin, President en Chief Executive Officer van Messe Frankfurt. ‘Wij zijn van mening dat deze beslissing een precedent schept voor de evenementenindustrie en voor de economie als geheel.’

Veiligheids- en hygiëneconcept

Collega-bestuurslid Uwe Behm, verantwoordelijk voor gastenbeurzen en voor de dagelijke operatie bij Messe Frankfurt: ‘Samen met onze medisch adviseurs, in nauwe samenwerking met de Gezondheidsdienst van de stad Frankfurt en met steun van de In de deelstaat Hessen hebben we een geavanceerd veiligheids- en hygiëneconcept ontwikkeld voor het houden van beurzen en congressen op het beursterrein Messe Frankfurt.’

De directie van de Messe Frankfurt heeft duidelijk gemaakt dat het garanderen van de gezondheid en veiligheid van alle medewerkers, exposanten en bezoekers de hoogste prioriteit heeft. Met een oppervlakte van circa 600.000 vierkante meter – gelijk aan 84 voetbalvelden – biedt het beursterrein van Frankfurt de ruimte die nodig is om grote aantallen mensen te huisvesten met behoud van de vereiste sociale afstand. Beurzen en congressen trekken niet alleen verantwoordelijke personen aan die geïnteresseerd zijn in zakendoen, maar evenementen profiteren ook van professioneel en proactief crowd- en bezoekersbeheer.

Gezichtsmaskers en desinfectiemiddelen

Bovendien maakt het professionele hygiënebeheersysteem van Messe Frankfurt gebruik van deskundig medisch advies en de ruime tentoonstellingshallen met hoog plafond worden voorzien van grote hoeveelheden verse lucht. Lucht in de beurshallen kan wel vijf keer per uur volledig worden vervangen door frisse lucht.

Veiligheidsmaatregelen omvatten ook het verstrekken van beschermende uitrusting, zoals gezichtsmaskers en desinfectiemiddelen, en zorgen voor de beschikbaarheid van medische zorg en deskundig medisch advies. Gebouwen worden nu nog vaker schoongemaakt en medewerkers, hosts en hostesses, liftoperators, service- en cateringpersoneel krijgen een speciale opleiding.

Specifieke tijdsloten

Alle deelnemers aan het evenement zullen worden onderworpen aan een uitgebreid registratieproces en het aantal bezoekers zal beperkt zijn. Tickets worden uitgegeven voor bepaalde data en maken gebruik van specifieke tijdsloten voor toelating.

Om te voorkomen dat het lokale openbaar vervoer extra wordt belast, worden bezoekers aangemoedigd om met de auto naar het evenement te reizen, met uitgebreide parkeergelegenheid en pendeldiensten.

Nauw contact zal verder worden beperkt dankzij contactloze toegangscontroles, elektronische toegangskaarten en elektronische betaling. De gangpaden in de beurshallen worden verbreed en er worden systemen voor eenrichtingsverkeer geïmplementeerd om de naleving van de regels voor sociale afstand te vergemakkelijken.

Temperatuurcontrole

Met zijn uitgebreide reeks veiligheidsmaatregelen die volledig in overeenstemming zijn met de coronavirusvoorschriften die zijn ingesteld door de deelstaat Hessen, is het veiligheids- en hygiëneconcept van Messe Frankfurt meer dan voldoende voor de huidige omstandigheden. Omdat de situatie volatiel blijft en het niet mogelijk is om betrouwbaar te voorspellen wat de toekomst in petto heeft, zal Messe Frankfurt nauw blijven samenwerken met de autoriteiten om aanvullende maatregelen te nemen, zoals temperatuurcontrole bij ingangen, als die nodig worden.”