Beurzen

Intensieve Veehouderijbeurs pareert kritische boeren

De intensieve veeteelt ligt onder vuur, dus is het op zich geen verrassing dat een vakbeurs voor deze sector ook de gemoederen bezighoudt. CNO-Expo organiseert deze week (10-12 mei) de eerste editie van de Nationale Intensieve Veehouderijbeurs in het Papendal Event & Congres Center in Arnhem. Een complexe puzzel door corona en de wensen van veel veehouders. Bovendien werd er afgelopen maand zelfs opgeroepen tot een boycot.

“Met de Nationale Intensieve Veehouderijbeurs komen we tegemoet aan de wensen van de sector. Veel standhouders willen één intensieve veehouderijbeurs eens in de twee jaar in de jaren wanneer EuroTier niet is”, aldus beursorganisator en eigenaar Johan Wolters van beursorganisatiebureau CNO-Expo tegen Pluimveeweb.nl. “Vroeger waren er in Nederland ieder jaar twee vakbeurzen voor de intensieve veehouderij, in het najaar in Hardenberg en in het voorjaar in Venray.” Sinds 2019 bestaan deze beurzen niet meer maar is er jaarlijks een vakbeurs voor de pluimveehouderij in Hardenberg en een aparte vakbeurs voor de varkenshouderij in Zuid-Nederland.

Wolters: “Veel standhouders willen één intensieve veehouderijbeurs voor varkens-, pluimvee-, kalveren- en geitenhouders eens in de twee jaar in de jaren wanneer EuroTier niet is”, zegt Wolters. Hij sprong in op dit gat in de markt. „De meeste van deze bedrijven zijn actief in al deze sectoren en kunnen zo direct al hun klanten in deze sectoren bedienen. Andere kleinere bedrijven, zoals een bedrijf dat bedrijfskleding levert of compressoren, verkiest onze vakbeurs boven een beurs enkel voor pluimveehouders omdat er bij ons meer bezoekers komen waaraan ze hun producten kunnen verkopen.”

Protestbrief: ‘Varkenshouder betalen feestje van afnemers’

Wolters is al sinds 2020 bezig zijn Nationale Intensieve Veehouderijbeurs te organiseren. Corona gooide aanvankelijk roet in het eten. Vorige maand was er ineens ook nog een relletje. Een varkenshouder riep via een anonieme brief op tot een boycot van de beurs. Dat liet hij weten via een brief aan de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV): “Nu mogen wij varkenshouders ook nog het feestje van onze afnemers betalen”, zo luidt de tekst van de protestbrief. “Een feestje van de periferie, een nieuwe beurs waar niemand om vroeg, indirect betaald door de primaire sector. Dit moeten wij boeren niet accepteren. Laten wij allen deze beurs boycotten en deze beurs niet bezoeken. Om zo het signaal af te geven dat wij de huidige prijs- en margeverdeling meer dan beu zijn.”

Ondanks alle hobbels telt de vakbeurs telt nu tachtig standhouders waaronder voerfabrikanten, stalinrichters en klimaatspecialisten.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief