Jaarbeurs wint Sustainability Award voor duurzame horeca

Jaarbeurs Utrecht heeft de UFI Sustainability Award 2022 gewonnen voor de verduurzaming van het aanbod in haar horeca en voor de manier waarop voedsel wordt verwerkt. De prijs is uitgereikt door de wereldwijde associatie van evenementenlocaties en -organisatoren, UFI.

De Koninklijke Jaarbeurs krijgt de prijs voor de innovatieve manier waarop zij haar voedselafval weet te verminderen en voor het feit dat alle menu’s vrijwel geheel vegetarisch zijn geworden. “Deze internationale erkenning is een enorme opsteker voor ons team”, zegt Marloes van den Berg, Chief Sustainability Officer van de Koninklijke Jaarbeurs. “UFI heeft aangegeven ons als voorbeeld te zien voor de wereldwijde beurs- en evenementenbranche. De afgelopen twee jaar hebben we de tijd dat we stil lagen als gevolg van de coronapandemie gebruikt om veel veranderingen door te voeren en voor te bereiden. Onze ambitie is om de meest duurzame evenementenlocatie van Europa te worden.”

In 2023 wil de Jaarbeurs met haar aanpak jaarlijks 846 ton CO2 besparen in de horeca . Daarom is ze gestart met het aanpassen van haar assortiment bij de restaurants (90 procent vega), de congressen en vergaderingen (80 procent vega), voor de medewerkers (100 procent vega) en voor de beurzen en events (50 à 90 procent vega). Daarnaast worden door slimmere planning en samenwerking met Too Good To Go en de voedselbanken per jaar bijna 178.000 maaltijden bespaard. De eigen composteermachine van de Jaarbeurs gaat jaarlijks bijna 83.000 kilo compost leveren. Ook compenseert de Jaarbeurs voor haar uitstoot via Trees for All, door het planten van 11.500 bomen per jaar.

‘In 2030 de meest duurzame eventlocatie van Europa’

Naast Too Good To Go, Trees for All en de Utrechtse voedselbanken zijn er nog drie andere partners: Greendish (vergroening van menukaarten), Winnow (meting van gft-afval) en afvalverwerker Beelen. De Jaarbeurs onderzoekt op dit moment hoe big data en Artificial Intelligence kunnen helpen om nog beter te voorspellen hoeveel voedsel er op verschillende dagen van de week bij verschillende evenementen nodig is.

Naast vergroening op het gebied van horeca is de Jaarbeurs bezig met de verduurzaming van logistiek, de eigen operatie en de locatie zelf. Ook wil het bedrijf met organisatoren en branches in gesprek hoe duurzaamheid een inhoudelijk thema kan zijn op beurzen, evenementen en andere bijeenkomsten. In 2030 wil de Jaarbeurs de meest duurzame evenementenlocatie van Europa zijn.