Gerald Böse, CEO KoelnMesse

KoelnMesse annuleert alsnog eigen beurzen tot eind oktober

De raad van bestuur van Koelnmesse heeft, in nauw overleg met de De Raad van Commissarissen, besloten om tot eind oktober 2020 geen eigen beurzen in Keulen te houden. Reden is dat de betrokken sectoren hebben aangegeven dat zij in dit stadium van de pandemie niet van plan zijn deel te nemen aan de beurzen. Half juni benadrukte het Duitse beurshuis nog dat alle eigen titels volgens planning door zouden gaan.

Vakbeurzen verdwijnen

Door deze beslissing zijn de volgende vakbeurzen van de beursagenda in 2020 verdwenen:

  • Spoga + Gafa (sport- en tuinbeurs), stond gepland voor 6-8 september 2020
  • Kind + Jugend (baby- en kinderkleding), 17-20 september 2020
  • Dmexco (digitale marketing), 23-24 september 2020
  • Orgatec (vakbeurs voor moderne werkomgevingen), 27-31 oktober 2020
  • Euvend & Coffeena (vending en koffie), 29-31 oktober 2020

Intermot, een motorfietsbeurs voor het grote publiek, stond ook gepland voor dezelfde periode, maar was al geannuleerd. Gamescom wordt eind augustus gehouden als een volledig online event.

Art Cologne en Cologne Fine Art & Design, de kunstbeurzen die staan gepland voor november, worden niet beïnvloed door de beslissing.

Spoga Horse zal voortaan alleen in het voorjaar plaatsvinden. De eerstvolgende editie staat gepland van 6 tot en met 8 februari 2021. Spoga + Gafa gaat voortaan door zonder Spoga Horse en de van oorsprong najaarsbeurs wordt in de komende jaren aan het eind van het voorjaar gehouden. Editie 2021 zal plaatsvinden van 30 mei tot en met 1 juni.

Moeilijke beslissing

Burgemeester van de stad Keulen, Henriette Reker, tevens voorzitter van de Raad van Toezicht Koelnmesse, betreurt deze gang van zaken: ‘Het was een moeilijke beslissing. Het team van Koelnmesse heeft veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van ideeën en concepten die de beurslocatie van Keulen door deze crisis heen zouden dragen. Dit omvat ook het hosten van digitale evenementen en de ontwikkeling van nieuwe beursformats. We nemen de zorgen van onze beurspartners ter harte in de hoop dat de verdere gang van zaken ons binnenkort de gelegenheid zal geven om onze gasten persoonlijk terug te verwelkomen in Keulen.’

Koers voortzetten

Gerald Böse, voorzitter en CEO van Koelnmesse, is van plan de koers die hij heeft gevolgd voort te zetten: ‘We hebben uitgebreide pakketten met maatregelen ontwikkeld om ervoor te zorgen dat onze beurzen coronavirus-compatibel zijn. We blijven sterk geloven in de belangrijke rol van onze beurzen bij het terugkeren naar een stabiele economische omgeving. Helaas zijn we er echter niet in geslaagd de diepgewortelde twijfels van onze klanten rond persoonlijke zakelijke bijeenkomsten in het najaar en hun begrijpelijke houding op dit moment weg te nemen. We weten heel goed wat deze serieuze beslissing betekent, niet alleen voor ons als bedrijf, maar ook voor heel Keulen als bedrijfslocatie. We hebben allemaal, hier in Keulen samengewerkt, ons best gedaan om te proberen de doorstart werkelijkheid te laten worden. Zonder voldoende deelname van exposanten en bezoekers is dit echter niet mogelijk.’

Voortdurende bezorgdheid

‘Gemotiveerd door de uitstekende registratieniveaus die we in het voorjaar van 2020 al hadden bereikt voor evenementen in het najaar, werkte Koelnmesse ijverig en met de beste vooruitzichten voor een succesvolle uitvoering van de beurzen vanaf september 2020, toen de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen eenmaal toestond de hervatting van beurzen onder bepaalde voorwaarden’, aldus Oliver Frese, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor het beheer van de beurs als Chief Operating Officer bij Koelnmesse.

Ondanks deze uitgebreide voorbereidingen hadden klanten de afgelopen weken in vele intensieve gesprekken voortdurende bezorgdheid geuit en aangekondigd dat ze hun deelname niet zouden bijwonen of zelfs maar zouden annuleren. Annuleringen door exposanten waren te wijten aan bezorgdheid over de werknemers, maar ook aan de economische situatie van de bedrijven zelf. Ook het laatste nieuws van de afgelopen dagen over nieuwe besmettingsgevallen in Duitsland heeft bij deze ontwikkeling een grotere rol gespeeld. Ook op intercontinentaal niveau gelden reisbeperkingen.

Spoga + Gafa naar juni

De eerste stappen ter ondersteuning van de nu getroffen sectoren zijn al begonnen. Zo wordt Spoga + Gafa vanaf 2021, als centrale orderbeurs, verplaatst naar juni om de conjunctuurcycli van de tuinindustrie te weerspiegelen. Net als Gamescom wordt Dmexco 2020 – dat al was gepland als hybride evenement – volledig digitaal gehouden.

Kosten besparen

Koelnmesse verwacht nu omzet- en winstverliezen in het driecijferige miljoenbereik. Het niveau van het eigen vermogen blijft echter voldoende en de liquiditeit is verzekerd. Koelnmesse zal ook verdere stappen zetten om kosten te besparen.