Het doek valt voor photokina

Koelnmesse schrapt eigen beurzen tot eind februari

Na de annulering van de inrichtingsbeurzen imm cologne en LivingKitchen in januari, heeft Koelnmesse besloten om ook haar andere beurzen in die tot eind februari gepland stonden van de beurskalender te schrappen. Dat betekent dat ISM, ProSweets Cologne, Spoga Horse en de International Hardware Fair niet doorgaan. Tevens is besloten om CCXP Cologne niet in 2021 te laten plaatsvinden en photokina tot nader order op te schorten.

Het besluit om de vakbeurzen van februari af te gelasten is het resultaat van nauw overleg met de relevante branchevertegenwoordigers en verenigingen. In het geval van photokina was de doorslaggevende factor de aanhoudende aanzienlijke achteruitgang van de markten voor imaging producten. In het geval van CCXP Cologne ziet het Keulse beurshuis geen mogelijkheden om in 2021 een ​​groot event te organiseren voor de gemeenschap waarvan een groot deel van de deelnemers van buiten Duitsland moet komen.

Willen niet deelnemen

‘De ontwikkeling van de pandemie en het aanhoudende strenge coronavirusbeleid dwingen ons deze drastische maatregelen te nemen’, zegt Koelnmesse CEO Gerald Böse. Na zorgvuldige afweging hebben exposanten en bezoekers van de februari-beurzen duidelijk aangegeven niet te willen deelnemen. De meesten van hen denken niet dat dit de eerste weken van het komende jaar significant zal veranderen vanwege de huidige onzekerheden. Dit geldt zowel voor politieke als officiële eisen en voor de verwachte deelname van exposanten en bezoekers.

Volgens Oliver Frese, Chief Operating Officer van Koelnmesse, werden de beslissingen genomen met een redelijke termijn voorafgaand aan de beurs, waardoor exposanten hun inspanningen voor de voorbereiding op de beurs zo veel mogelijk konden minimaliseren. ‘Zodra de omstandigheden ons toelaten om fysieke beurzen weer op te starten, staan ​​we in Keulen klaar om onze beurzen te houden met maximale veiligheids- en hygiënemaatregelen. We houden onze voet op het gaspedaal en zullen voor elke beurs blijven vechten.’

Hybride vakbeurzen

Voor Koelnmesse verlengt dit de time-out voor fysieke beurzen tot bijna een jaar sinds maart 2020.

Het beurshuis is in die periode op zoek gegaan naar nieuwe businessmodellen. Dit resulteerde afgelopen zomer onder meer in digitale edities van Gamescom en Dmexco, die zeer succesvol bleken met een groot internationaal bereik. Koelnmesse zit dit als een voorbereiding naar hybride vakbeurzen in post-coronavirus-tijden.

Daarnaast staat het bedrijf met de hygiëne- en veiligheidsmaatregelen van het #B-SAFE4business-programma klaar om beurzen te organiseren in overeenstemming met de coronavirusregelgeving.

Geen levensvatbare basis

Daarnaast evalueert Koelnmesse voortdurend de duurzaamheid van zijn evenementen in het algemeen: ‘Helaas bieden de algemene omstandigheden in de imaging industrie momenteel geen levensvatbare basis voor de toonaangevende internationale vakbeurs voor foto, video en beeldbewerking’, aldus Gerald Böse. “Het opschorten van Photokina na een geschiedenis van 70 jaar samen was erg moeilijk voor ons. Maar we worden geconfronteerd met een situatie die heeft geleid tot een duidelijke, eerlijke beslissing om het evenement niet voort te zetten en waarvoor we helaas geen alternatief hebben.’

Oliver Frese: ‘Zelfs vóór de pandemie van het coronavirus was de markt voor beeldvorming al in beweging met jaarlijkse dalingen van dubbele cijfers. Dit tempo is in 2020 versneld, met een daling van zo’n 50 procent. Zelfs grote aanpassingen aan het concept, omvangrijke investeringen in nieuwe exposanten- en bezoekerssegmenten en een wijziging van frequentie en datum konden de situatie van het evenement uiteindelijk niet fundamenteel verbeteren.’