Koetjes kijken in kunstboek

Een uit de hand gelopen hobby? Nee, eerder een verstandig uitgewerkte vergissing. Gerard van Os, directeur eigenaar van Van Os-Sonnevelt België verzamelt kunstobjecten met een os als thema. Een verzameling die hij twee jaar terug besloot te archiveren als kunstboek. De Van Os-Sonnevelt Cowlection. Een kijkboek, 330 pagina’s rijk, ontwikkeld door de Belgische kunstenaar Franky Claeys en gerealiseerd door drukkerij Stockmans. “Ik moest voor de verzekering de collectie toch fotograferen. Waarom dan geen kunstboek?”aldus de Nederlandse Belg.

Die vroegere vergissing. Gerard van Os: “Dertig jaar geleden was het nog gewoonte dat vrienden en familie allerlei snuisterijen meenamen van vakantie. Wat moet je er mee? Als ze vroegen wat ze voor me mee konden nemen, zei ik op een gegeven moment: Doe maar een os. Dat heb ik geweten. Ik heb toen zelf die verzameldrift omgebogen in een belangstelling voor kunst met de os als thema. Zo is de collectie van meer dan 80 kunstwerken ontstaan.”

 

Wat is het criterium om een object als kunst te zien en aan te schaffen?  Gerard van Os: “Simpel. Ik moet het zelf mooi vinden. Zo langzamerhand kennen ze me en komen kunstenaars zelfs aan de deur met kunstwerken of ideeën om uit te voeren. Als het klikte, ging ik er op in.”

 

Het boek met naast die 80 kunstvoorwerpen ook nog eens honderden opmerkelijke gadgets en hebbedingetjes met het ossenmotief en een CD met toepasselijke filmpjes, is uniek te noemen. Lezers van ExpoVisie kunnen het boek bestellen bij Van Os Sonnevelt in het Belgische Londerzeel of bij broer Peter in Berlicum. De kosten zijn € 40,- excl. verzendkosten. info@vanos.be of info@vanos.nl 

 

Is er met dit boek nu een streep gezet onder deze naamsgebonden verzameldrift? Gerard van Os. “In principe wel. Mijn kijk op kunst is niet tussen kop en staart blijven steken. Kunst en het genieten ervan gaat echt wel verder. Maar beloven doe ik niks.”