MDF-vezels geproduceerd uit restmateriaal van MDP-platen

MDF van Gielissen krijgt tweede leven

Gielissen start per 1 januari 2023 met het inzamelen van MDF voor hergebruik. De interieur- en standbouwer brengt het materiaal met hulp van Renewi naar Unilin, dat er grondstof van maakt voor nieuwe MDF.

Recycling van MDF was tot voor kort onmogelijk, vertelt Fred van Dijk, procurement manager bij Gielissen. “Een doorn in ons duurzame oog. Door een innovatie van Unilin is dat nu wel mogelijk.”

Verbrandingsoven in

“MDF is op zich een duurzaam product, want het bestaat bijna volledig uit herwonnen hout”, vertelt Van Dijk. “Maar omdat de houtvezels zijn verlijmd, kon het materiaal tot voor kort niet opnieuw gebruikt worden. De reststromen gingen de verbrandingsoven in, wat zonde is. Want de CO2 die daarbij vrijkomt, houd je liever in het hout gevangen.”

Soort snelkookpan

Door een innovatie van Unilin Panels is het recyclen van MDF nu wel mogelijk.

Kristof van Hoye van Unilin: “Oude platen maken we vochtig en zetten we onder hoge druk, als een soort snelkookpan. Daardoor komen de vezels als popcorn los. We gebruiken die vezels als grondstof voor nieuwe MDF.”

Terugdringen reststromen

Om het maximale uit elke MDF-plaat te halen, is bij Gielissen afgelopen jaren al flink geïnvesteerd.

“Slimme software combineert opdrachten en weet welke grotere reststukken nog in opslag liggen”, vertelt teamleider Mark Swinkels. “Maar met onze business, waarin elk project uniek is met vaak uitdagende vormen, is restmateriaal niet te voorkomen. Met de toevoeging van MDF als recycle-stroom, en de herinrichting van andere recycle-stromen, verwachten wij tot 80 procent van ons houtafval een tweede leven te kunnen geven.”

Spaanplaat en vurenhout

Afvalverwerker en recyclebedrijf Renewi is ook partner in het pact. “Wij zoeken altijd mee naar manieren om waarde uit afval te halen, in plaats van verbranden of storten”, vertelt Marc Verhaar van Renewi.

Voor het inzamelen van MDF zijn extra ophaalpunten in de werkplaats van Gielissen geplaatst. “Bij Gielissen halen we spaanplaat en vuren al gescheiden op. Daar komt nu MDF als derde soort bij.”