Messe Berlin op ramkoers met IFA-directeur Jens Heithecker

Het rommelt flink achter de schermen bij de grote elektronicabeurs IFA. Beursorganisatie Messe Berlin heeft IFA-directeur Jens Heithecker op non-actief gesteld en wil het evenement in september zonder hem organiseren. Veranderende contractafspraken liggen aan de basis van dit conflict.

Heithecker, die al bijna een kwart eeuw verantwoordelijk is voor de IFA binnen de Messe Berlin Group, is sinds vorige week niet meer in functie. Directlielid Dirk Koslowski neemt zijn taken over. Messe Berlin wil geen toelichting geven op de ingreep, maar benadrukt dat er “niets verandert aan de planning van IFA en de samenwerking met GFU.”

Dat er niets verandert in de samenwerking met branchevereniging Gesellschaft zur Förderung der Unterhaltungselektronik (GFU) is een pikante uitspraak, want er is juist een fundamentele verandering op komst. GFU is eigenaar van het IFA-merk en heeft een in 2023 aflopend contract met Messe Berlin over de exploitatie van de beurs. GFU is van plan om IFA te herpositioneren met andere partners en heeft nog geen knoop doorgehakt waar de publiekstrekker vanaf 2024 zal worden gehouden.

Heithecker lekte informatie naar Aquila

Na afloop van het huidige contract zal IFA georganiseerd gaan worden door een consortium van GFU met de Britse evenementenreus Clarion Events en investeringsmaatschappij Aquila. Die laatste organisatie is eigendom van de Berlijnse ondernemer Werner Gegenbauer, waar de uitvoerende directietaken zijn belegd bij Christian Göke, tot eind 2020 de topman van Messe Berlin en een goede bekende van Heithecker.

Het lijkt erop dat Heithecker op non-actief is gesteld omdat hij informatie over de onderhandelingen tussen GFU en Messe Berlin zou hebben gelekt naar zijn goede vriend Göke. Volgens dagblad Berliner Morgenstond zou de IT-afdeling van de beurslocatie belastende e-mails van de IFA-directeur aan zijn Aquila-collega hebben onderschept. Dat zou voor Messe Berlin de druppel zijn geweest om te breken met Heithecker.