Growlands cannabisbeurs Jaarbeurs Utrecht

Na 13 jaar weer grote cannabisbeurs in Nederland

Voor het eerst in dertien jaar wordt er weer een cannabisbeurs georganiseerd in Nederland. Growlands vindt op 28 en 29 augustus 2020 plaats in de Utrechtse Jaarbeurs.

Hennepcosmetica

De laatste keer dat een cannabis- en hennepbeurs werd georganiseerd was in 2007, in Amsterdam. Growlands zal plaatsvinden in hal 3 en in de aangrenzende buitenruimte van de Jaarbeurs. Er staan meer dan honderd bedrijven en organisaties en er zijn masterclasses, workshops en stand-upcomedy en er is een Game Area. Op de beurs zijn onder meer cannabiszaden, verdampers en grinders, maar ook hennepkleding, CBD-olie, hulpmiddelen voor je tuintje en hennepcosmetica te koop.

In beweging

“De cannabisbranche is volop in beweging en verdient een professioneel opgezette beurs in Nederland”, aldus Derrick Bergman, een van de initiatiefnemers van Growlands. Hij en medeoprichter Rens Hoppenbrouwers, zijn geen onbekenden in de wietwereld. Bergman schrijft al 25 jaar over cannabis, is voorzitter van de stichting VOC (Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod) en was jarenlang de drijvende kracht achter Cannabis Bevrijdingsdag. Hoppenbrouwers was marktmeester van Cannabis Bevrijdingsdag en is medeoprichter van de kwekers-competitie HomeGrown Cup.

“Wij vonden het onverteerbaar dat je overal in Europa naar een wietbeurs kunt gaan, behalve in Nederland”, legt Bergman uit. “Terwijl de cannabisbeurs toch echt een Nederlandse uitvinding is. Lang voordat Spannabis en Cannafest bestonden – vanaf de vroege nineties – hadden we de Highlife Fair, maar die is gestopt in 2007. Sindsdien was er alleen Cannabis Bevrijdingsdag, maar geen echte beurs meer.”

Cannabis Comes Home

Het motto is ‘Cannabis Comes Home’. Bergman: “Europa kent anno 2020 een enorme variatie aan volledig legale bedrijven op het gebied van cannabis en hennep. Steeds meer mensen maken kennis met de plant, bijvoorbeeld door producten met CBD. Onze doelgroep is dan ook heel breed.”

De beurs is toegankelijk voor achttien jaar en ouder en is zelf rookvrij, maar in de Smokers Lounge in de buitenruimte is roken van tabak en cannabis toegestaan. Hasj en wiet, of andere producten die meer dan 0,2% THC bevatten, zijn niet te koop bij deelnemende bedrijven. Daarin verschilt GROWLANDS niet van de tientallen wietbeurzen in het buitenland.