Smart Distance Lab Art Fair in de Kromhouthal

Smart Distance Lab onderzoekt coronamaatregelen in de praktijk

Tijdens The Art Fair op 28, 29 en 30 augustus in de Kromhouthal werd onderzoek gedaan naar het effect van coronamaatregelen tijdens evenementen. De kunstbeurs is onderdeel van het Smart Distance Lab waarin wetenschappers en organisaties samenwerken om in de praktijk te onderzoeken welke maatregelen goed werken, wat beter kan en welke nieuwe slimme oplossingen er kunnen worden bedacht.

Het doel van al dit onderzoek is om zo snel mogelijk weer festivals, beurzen en andere grote evenementen te kunnen organiseren op een veilige manier.

The Art Fair

Tijdens de Smart Distance Lab Art Fair presenteerden 28 van de beste afstudeerders aan de kunstacademie hun werken. Bezoekers moesten zich vooraf ingeschrijven voor en specifiek tijdvak. Bij de ingang konden zij zelf hun temperatuur meten bij een meetstation en tevens werd de temperatuur van iedere bezoeker automatisch gemeten door infrarood camera’s. De incheckbalie was royaal bemeten om opstoppingen te voorkomen en het ticket werd door een spatscherm heen gescand.

Bezoekersbewegingen.

Bezoekers werd gevraagd om een meetapparaat om te hangen die de afstanden ten opzichte van andere personen vastlegde. Daarnaast werden de bewegingen van de deelnemers en bezoekers vastgelegd met camera’s in de nok. Ook werd aan eenieder gevraagd om zowel voorafgaand als naderhand vragen te beantwoorden, met name om te bepalen hoe je denkt over social distancing en de inschatting in welke mate je jezelf aan de voorschriften houdt. Loopbanen met duidelijke richtingspijlen moesten ervoor zorgen dat de bezoekers elkaar zo min mogelijk zouden kruisen.

Smart Distance Lab

In het Smart Distance Lab werken techbedrijven en organisaties uit de evenementensector samen met onder andere wetenschappers van de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam. Samen proberen zij op basis van wetenschappelijk onderzoek een beter inzicht te krijgen in het veilig organiseren van evenementen, met een zo laag mogelijke kans op coronabesmetting.

Het lab is opgezet naar aanleiding van een challenge die eerder dit jaar werd uitgezet door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hierbij werd op zoek gegaan naar slimme ondernemers met het beste concept om protocollen tegen coronaverspreiding tijdens evenementen te kunnen testen.