Het ene standbouwbedrijf is de ander niet © http://www.istockphoto.com/portfolio/PeopleImages

Standbouw: het ene standbouwbedrijf is de ander niet

Een standbouwbedrijf of standbouwer (populair gezegd) of standenbouwer (op zijn Vlaams) of is in de meest basale vorm een bedrijf dat stands voor beurzen realiseert. Dat wil niet zeggen dat al deze gespecialiseerde bedrijven hetzelfde doen.

Vaak kunnen de standbouwbedrijven ook het standontwerp voor hun rekening nemen. Het ene bedrijf heeft daarvoor eigen standontwerpers in dienst, terwijl anderen externe gespecialiseerde inhuren voor een project. Ook gebeurt het dat bedrijven met een eigen ontwerpafdeling voor specifieke projecten een beroep doen op zelfstandig opererende standontwerpers. Vaak gaat het dan om complexere projecten of projecten die vragen om hoogwaardig design.

Diverse standbouwbedrijven gaan nog verder en adviseren ook over het beursconcept en aanvullende producten en diensten die nodig zijn voor een optimaal beursrendement. Vaak spreken we dan over een full service bedrijf. Om optimaal gebruik te maken van de volledige expertise is het zaak om zo’n bedrijf in het beginstadium bij de beursdeelname te betrekken.

 

Het DNA van een standbouwbedrijf

Het is vaak niet aan de buitenkant te zien wat het DNA van een standbouwbedrijf is. Er zijn bedrijven die in basis het ambacht van standbouw beheersen. Dat wil zeggen dat ze snel en efficiënt een goed afgewerkte stand kunnen bouwen. En er zijn bijvoorbeeld weer andere bedrijven waar – doorgaans – de directeur/eigenaar een standontwerper in hart en nieren is. Een ‘bouwer’ kan nog steeds een ontwerpafdeling hebben en een ‘ontwerper’, een standbouwafdeling. Een kennismakingsgesprek zal al snel duidelijk maken met welk type standbouwbedrijf je te maken hebt.

Er zijn nog wat verschillen in type standbouwbedrijven te onderscheiden. Zo zijn er maatwerk en uniforme standbouwbedrijven (en bedrijven die beide doen). Een maatwerk standbouwer is gespecialiseerd in het realiseren van een stand passend bij de doelstellingen en wensen van een klant. Een uniforme standbouwer is gespecialiseerd in het realiseren van complete beurzen, segmenten van beurzen en beurspleinen. Hier gaat het dus om grootschaliger projecten met een repeterend karakter volgens een basisontwerp.

Een ander verschil het basismateriaal waarmee het standbouwbedrijf werkt. Er zijn zogenaamde houtbouwers en systeembouwers. Ook wat betreft dit onderscheid zijn er hybride bedrijven die beide doen, maar vaak herken je welk standbouwtype de voorkeur heeft bij een bedrijf. Een houtbouwstandbouwbedrijf werkt in beginsel met hout en plaatmateriaal, dat deels door het bedrijf wordt hergebruikt. Systeemstandbouwbedrijven werken met aluminium profielen als frame voor een stand. Die profielen kunnen met plaat- en doekmateriaal worden bekleed.

 

Hoe kies je een standbouwbedrijf

De keuze voor een bepaald (type) standbouwbedrijf hangt af van een paar facetten. Zoals altijd spelen de persoonlijke klik, het vertrouwen en het beschikbare budget een belangrijke factor. Verder kun je stellen dat als de interne en externe ondersteuning – denk aan marketing- en communicatieafdelingen/bedrijven en logistieke dienstverleners – beperkt is, dat een full service bedrijf eerder in beeld komt. Zij hebben alle expertise in huis en kunnen helpen bij het formuleren van de beursstrategie. Die is essentieel, want een fout in de gekozen beursstrategie is nu eenmaal niet te herstellen met een mooi gebouwde stand.

 

Vind jouw standbouwbedrijf in ons leveranciersoverzicht

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][sabai-directory-slider slider_height=200 slider_controls=0 slider_pager=0 slider_border=1 category=”standbouw”]

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]