Jeffrey, Wim en Tessa de Leeuw van standbouwbedrijf HRSB

Nieuwe generatie neemt stokje over bij standbouwbedrijf HRSB

Standbouwbedrijf HRSB, een afkorting die staat voor Holland Reklame en Standbouw, werd 37 jaar geleden door Wim de Leeuw opgericht. “Ik begon als carrosseriebouwer”, vertelt hij over het ontstaan van het bedrijf. “Als jongeman heb ik een paar jaar in Duitsland in de elektra gewerkt, daarna bij een bollenbedrijf en bij een firma die openhaarden bouwde. Toen de beurzenbranche in de lift kwam, vroeg mijn toenmalige zwager – Edwin Laan van Expolaan – of ik een paar standjes wilde bouwen. Zo ben ik in de achtertuin begonnen met het bouwen van stands en het maken van reclameborden om de beurzen aan te prijzen. Dat was het begin van Holland Reklame en Standbouw.”

Uit jasje

De groei zat er meteen goed in. Wim: “We kregen al snel een order van vierhonderd wanden. Mijn schuur van 60 m2 in Vijfhuizen was meteen te klein. Hetzelfde gold voor mijn loodsen in Haarlem, Zwanenberg en Boesingheliede; steeds groeiden we uit ons jasje. In 1994 kwamen we in Zeewolde terecht, een locatie met flinke uitbreidingsmogelijkheden. En vlakbij Almere, dus lekker centraal. Behalve het bedrijf verplaatste ook ons gezinsleven zich naar Zeewolde. De oudste was toen 11, de middelste 8 en de jongste 6 jaar. Zelfs de meeste werknemers en hun gezinnen verhuisden mee.”

Mee op de vrachtwagen

Het is een beslissing waar Wim nooit spijt van heeft gehad. Ook de kinderen, die toen al vaak op het bedrijf te vinden waren, genoten volop in de Flevopolder. “Ik was drie jaar toen ik al meeging op de vrachtwagen”, vertelt Tessa (36) lachend. “Liep ik daar rond op de beurs en hielp op mijn manier al mee met de opbouw.” Ook Jeffrey (31) kreeg het werk met de paplepel ingegoten: “Ik weet nog dat ik zes jaar was en dat ik tegen de tapijtleggers zei: “Jullie leggen dat tapijt verkeerd, dat moet je zo doen. En dan deed ik voor hoe het moest. Of ik zei bijvoorbeeld ‘pas op voor die emmers verf’ om er vervolgens zelf in te lopen, haha.”

Totaalconcept

Vandaag de dag is HRSB één van de grootste standbouwbedrijven van Nederland. Vooral als het aankomt op het bouwen van complete beurzen is HRSB dé partner. “Als het maar veel en groot is. Massa, daar zijn we goed in”, stelt Jeffrey. “Maar kleine beurzen doen we natuurlijk ook. En soms hebben we twee beurzen tegelijk. Dat kan allemaal. Wij zeggen altijd ‘HRSB is de flexibele full-service standbouwer met verstand van úw zaken’.”

“Zo is het”, zegt Wim. “Onze kracht is dat we een totaalconcept hebben. Tapijt, vlondertegels, wanden, verlichting, meubilair en nog veel meer. We hebben alles op voorraad en doen alles in eigen beheer, zelfs het transport. Een beursorganisator hoeft maar te bellen en wij toveren een compleet aangeklede beurs tevoorschijn, met alles erop en eraan. En na afloop laten we alles weer schoon en leeg achter.”

Tessa: “We zijn pa dankbaar voor wat hij heeft neergezet en wat hij ons allemaal heeft geleerd. Nu is het aan ons om het bedrijf verder uit te breiden en het nog mooier te maken dan het al is, samen met het complete team!”

Na 37 jaar geeft Wim de Leeuw van Holland Reklame en Standbouw het stokje over aan zijn kinderen. “We hebben een prachtig bedrijf met veel trouwe klanten”, zegt de 65-jarige Wim. “Bij Jeffrey en Tessa is HRSB in uitstekende handen.” © Thomas Fasting

Bedrijf overnemen

Tessa en Jeffrey hebben altijd geweten dat ze het bedrijf over zouden nemen. Sterker nog: ze hebben er altijd gewerkt. “Tijdens mijn opleiding MBO Economie en Detailhandel ging ik stagelopen bij een autobedrijf van een kennis”, vertelt Jeffrey. “Na een paar dagen werd ik gebeld dat ik hier nodig was. Ik ben niet meer teruggegaan. Bij de 2e stage ging het precies zo. De volgende stages heb ik hier maar gelopen. Mijn hart ligt hier, zo simpel is het.”

Tessa knikt. Ook zij ging na haar secretaresse-opleiding meteen aan de slag bij HRSB. “We hebben ook allebei ons vrachtwagenrijbewijs en hebben vanaf ons achttiende altijd op de weg en op de beursvloer gezeten. Dat vinden we het mooiste wat er is. Al vinden we het werk op het bedrijf ook super om te doen. Plannen, organiseren, administratie, personeelszaken, sales, contact met de klanten… we vinden alles leuk.”

Onschatbaar

Op dit moment heeft standbouwbedrijf HRSB veertig mensen in dienst, daarnaast beschikt het bedrijf over een vaste poel van freelancers. Wim: “Een aantal van onze werknemers zijn al meer dan twintig jaar in dienst, dat zegt natuurlijk wel wat. Voor ons zijn ze van onschatbare waarde. We staan bekend om onze snelheid, flexibiliteit, betrouwbaarheid en prima prijs/kwaliteitverhouding: Per jaar realiseren we zo’n 1.200 projecten. Onze medewerkers zorgen ervoor dat we het steeds weer voor elkaar krijgen. Iedereen zet zich altijd voor de volle honderd procent in.”

Nu is het tijd om het stokje door te geven aan de volgende generatie. Dat gaat Wim aan het hart. “Maar ik heb er het volste vertrouwen in”, zegt hij. “Ik ben 65 geworden en sinds een paar jaar loop ik wat te kwakkelen met mijn gezondheid. Ik heb zin om andere leuke dingen te gaan doen, samen met mijn vrouw.”

Officieel

Per 1 oktober is het officieel. Tessa: Ik vind het spannend, maar ook een mooie uitdaging. We weten hoe alles reilt en zeilt, we hebben een hele goede band met onze klanten, dus het gaat helemaal goed komen.”

Jeffrey is het roerend met haar eens. “Vroeger schreef mijn vader gewoon wat op een bierviltje en dan kwam het goed. Zo werkt het helaas niet meer. De afgelopen jaren hebben we het bedrijf steeds meer naar deze tijd getrokken. We hebben al een nieuwe huisstijl, een nieuwe website en zo gaan we steeds een stukje verder. Als er wat te verbeteren valt, zullen we dat niet laten. Verder blijft HRSB hetzelfde. Onze mentaliteit, ons DNA, onze manier van werken blijven gewoon zoals het was.”

Tessa: “We zijn pa dankbaar voor wat hij heeft neergezet en wat hij ons heeft geleerd. Nu gaan wij ons stinkende best doen om het bedrijf nóg mooier te maken dan het al is!”