Teleurstellende Floriade trekt 660.000 bezoekers

Een goed slotweekend heeft de bittere smaak niet kunnen wegspoelen van een zwaar tegenvallende Floriade in Almere. In de afgelopen zes maanden trok het evenement niet de vooraf begrote twee miljoen bezoekers, maar bleef de teller steken op 658.189 bezoekers.

Floriade-directeur Hans Bakker maakt het totale aantal bezoekers bekend tijdens de officiële afsluiting van de wereldtuinbouwtentoonstelling op zondagavond 9 oktober. Gemiddeld gaven de bezoekers volgens hem een rapportcijfer 8 (van 10) voor het evenement. Bezoekers kwamen uit 69 verschillende landen. Ruim driekwart van hen was afkomstig uit Nederland. Ook kwamen er veel Duitsers en Amerikanen.

‘Overheid moet Floriade extra steunen’

“De Floriade heeft flink wat hobbels gehad”, zei waarnemend burgemeester Bijleveld bij de sluiting. “En het heeft veel geld gekost. Te veel geld voor Almere alleen eigenlijk.” Bijleveld riep het Rijk daarom op om meer te doen voor komende edities. Anders zou dit volgens haar wel eens de laatste Floriade ooit zijn geweest.

Het was op de laatste dag overigens drukker op de Floriade dan de afgelopen maanden. De afgelopen week kwamen er ook al meer bezoekers, mede dankzij het mooie weer en doordat de entreeprijs flink was verlaagd. Deze prijsverlaging was een reactie op de dramatische start van het evenement, die bijna leidde tot een voortijdige sluiting.