Vakbeurs Gevel 2022 mikt op onverwachte perspectieven

Vakbeurs Gevel 2022 vindt komende week plaats van dinsdag 31 mei tot en met donderdag 2 juni in Jaarbeurs Utrecht. Twee hallen in het complex bieden ruimte aan ruim honderd exposanten, tien exposities en twee theaters.

De bouwbranche is in verandering. Verschillende transities hebben impact op de wijze waarop wordt ontworpen. Denk daarbij aan de energietransitie, de transitie naar een circulaire bouweconomie en de digitalisering van ontwikkel-, ontwerp- en bouwprocessen. Ook andere ontwikkelingen, zoals het streven naar biodiversiteit, het gebruik van hernieuwbare materialen en ontwerpprocessen in de vorm van co-creatie, hebben hun invloed op andere het denken over gevels. Vakbeurs Gevel 2022 brengt al deze ontwikkelingen bij elkaar op een driedaagse beurs in de Jaarbeurs.

Inception Festival: feest met inhoud

Het thema ‘Inception’ wordt door de beursorganisatie vertaald naar een bijzondere sfeer op de vloer: met aandacht voor de schaal van de stad én het kleinste detail. “Met exploded views, onverwachte perspectieven en de wereld op zijn kop. Wat droom jij voor de toekomst? Wat zie jij als je door een stad loopt? Is jouw ontwerp een droom of realiseerbaar? Bekijk de wereld eens binnenstebuiten of ondersteboven.”

Met het Inception Festival op donderdag 2 juni maken Vakwerk Architecten de laatste dag van Gevel 2022 tot een feest met inhoud. Ellen van der Wal, Paul Ketelaars en Francesco Veenstra laten zich door de hoofdredactie van Bouwwereld aan de tand voelen in de sessie ‘What the Vak is going on?’ Drie sessies volgen over minimaal materiaalgebruik, healing environments en identiteit.

Thematische kennissessies

Gevel 2022 is ingedeeld met de subthema’s Tech, Nature, Art & History en Future, waarmee actuele en praktische onderwerpen worden aangesneden. De ambassadeurs UNStudio, Toko Fuze en Vakwerk Architecten modereren sessies met verschillende thema’s. Van onzichtbaar vernuft (digitalisering, parametrisch ontwerp), transparantie (over de onzichtbare kwaliteiten van de gevel) en neutraliteit (circulariteit, hernieuwbare materialen) tot Hot Red (energietransitie, maatschappelijk belang). Van thema’s die spelen in de stad (circulariteit en dubbel ruimtegebrek) tot verantwoord materiaalgebruik, gezonde gebouwen, daglicht en identiteit.