Wie bouwt Nederlands paviljoen op Expo 2025 in Osaka?

Bedrijven kunnen van 14 september tot 13 november voorstellen indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die een aanbestedingsprocedure is gestart voor ontwerp, bouw, onderhoud en afbouw van het Nederlandse paviljoen op Expo 2025 in Osaka. Hiervoor is 7,8 miljoen euro beschikbaar.

Osaka verwacht tijdens de komende wereldtentoonstelling circa 28 miljoen zakelijke en particuliere bezoekers. De Expo-organisatie geeft aan dat naar schatting 150 landen en 25 organisaties deelnemen aan de wereldtentoonstelling. Met als thema ‘Designing Future Society for Our Lives’ richt het grote evenement zich op de vormgeving van een wereld waar grote crises rond klimaat en gezondheid de leefbaarheid bepalen.

Nederland doet van 13 april tot 13 oktober 2025 uiteraard weer mee aan de wereldtentoonstelling Expo 2025 in Osaka. Japan is een van de grootste economieën van de wereld. Het is een belangrijke handelspartner voor Nederland. In 2021 exporteerde Nederland voor 4,3 miljard euro aan goederen naar Japan. Nederland is ook een belangrijk investeringsland voor Japan.

De vorige Expo vond in maart 2022 plaats in Dubai. Nederland kijkt terug op een succesvolle deelname. Bijna één miljoen bezoekers bezochten het Nederlandse paviljoen. Het concept ‘Uniting water, energy & food’ won meer dan tien prijzen op gebied van duurzaamheid, innovatie en design, waaronder de Expo BIE award voor beste architectuur in het duurzaamheidsdistrict.