StatieHeld logo

Zes duurzame innovaties op Mysteryland

In samenwerking met Innofest helpt Mysteryland de komende dagen zes ondernemers om hun duurzame innovaties te testen en feedback op te halen. Hierdoor kunnen ze hun prototypes sneller verbeteren op weg naar een eventuele marktlancering. Het dancefestival ontvangt op 25, 26 en 27 augustus bijna 140.000 bezoekers op het voormalig Floriade-terrein in Vijfhuizen, Haarlemmermeer.

Deze zes duurzame innovaties worden op Mysteryland 2023 getest:

Toopi – Urine verzamelen om landbouwgrond te verbeteren

Urine bevat waardevolle voedingsstoffen die de vruchtbaarheid van landbouwgrond kunnen verbeteren. De innovatie van de Franse circulaire start-up Toopi Organics verzamelt menselijke urine en zet deze door fermentatie om tot een ecologische, effectieve en economische landbouwbiostimulant voor boeren. Met deze revolutionaire aanpak dragen zij bij aan het terugdringen van het gebruik van kunstmest in de agrarische sector. Tijdens Mysteryland controleren ze de urinoirs van de camping om te zien of hun nieuwe opvangtanks goed werken.

StatieHeld – Flesjes en blikjes makkelijk recyclen

Eerder dit jaar is het statiegeldsysteem voor blikjes van kracht gegaan. Voor veel mensen is het inleveren nog geen vanzelfsprekendheid, waardoor veel blikjes onnodig worden weggegooid. De recyclebakken van StatieHeld bieden de oplossing: een snelle en gemakkelijke manier om flesjes en blikjes te recyclen en het statiegeld direct digitaal terug te ontvangen. Op Mysteryland testen de ondernemers de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit van hun bakken bij de ingangen Noord, Zuid en op de camping.

Spore – Afval meten op festivals

Spore maakt afvalmeters die de aanwezigheid van verontreinigingen in afvalstromen monitoren, rapporteren en verifiëren. Hiermee helpen ze eindgebruikers, zoals festivals, om lagere afvalkosten te maken. Op Mysteryland testen de ondernemers hun afvalmeters in de crewkeuken. Sensoren boven de vuilnisbakken moeten de vervuiling vastleggen, waarna kunstmatige intelligentie (AI) voor de identificatie zorgt. De startup wil weten of zo’n AI-oplossing inzicht kan bieden in de mate van vervuiling op festivals, en zo kan helpen bij het ontwikkelen van mogelijke gedrags- en technologische interventies.

Renset – Groene en draagbare energievoorziening

Renset is een mobiel batterijsysteem voor duurzame energie. Dankzij het gebruik van verwisselbare accu’s maken de ondernemers een volledig groene, ononderbroken stroomvoorziening mogelijk. Op Mysteryland testen ze of hun innovatie toepasbaar is op festivals en of de batterij krachtig genoeg is. Daarnaast gaan ze met de festivalorganisatie in gesprek over de toepassing van deze groene stroomvoorziening en wordt hun batterij gebruikt om de Marktstraat van groene stroom te voorzien.

Drifty – Een 3D-geprinte boot van gerecyclede PET-flessen

Drifty wil duurzaam varen toegankelijk maken voor iedereen. Op Mysteryland voeren ze een gebruiksvriendelijkheidstest uit met hun duurzame 3D-geprinte boot van gerecyclede PET-flessen. Hiermee vervoeren ze artiesten van backstage naar de verschillende podia op het festivalterrein. Op termijn wil de ondernemer zijn boten op abonnementsbasis verhuren. Daarom vraagt hij in de Marktstraat festivalbezoekers naar hun mening over verschillende abonnementsvormen en verzamelt hij hun ideeën over duurzaamheid en circulariteit.

Roua Atelier – Ecologisch verantwoorde textielverf

In de textielindustrie is op duurzaamheidsgebied nog veel winst te boeken. Roua Atelier wil een stap in de goede richting zetten door kleurstoffen te produceren van natuurlijke verfpigmenten uit planten en afval. Op Mysteryland onderzoekt de ondernemer of festivalbezoekers zich bewust zijn van giftige stoffen in verf door hierover met hen in gesprek te gaan. Ook verzamelt zij samen met de bezoekers afval om daar vervolgens verf van te maken. In de Marktstraat kunnen bezoekers bandana’s en armbanden verven.