Festivals

Alle grote muziekfestivals mogen onder voorwaarden in 2024 toch terugkeren in Amsterdam

Website Loveland Festival 2024

Er komt geen loting voor Amsterdamse festivals in 2024. Burgemeester Femke Halsema heeft besloten dat alle grote muziekevenementen die dit jaar in de stad werden gehouden volgend jaar terugkeren. Organisatoren moeten wel aan een aantal eisen voldoen.

De voorwaarden zijn dat organisatoren hun evenement op dezelfde plek houden, gedurende hetzelfde aantal dagen en voor hetzelfde aantal mensen. Als een van de organisatoren daar van afwijkt, worden alle plekken voor muziekevenementen verloot.

Steeds lastiger

Halsema schrijft dit in een brief aan de gemeenteraad van de hoofdstad. Eventorganisaties hebben enige tijd moeten wachten op een uitspraak over de vergunningen voor de festivallocaties van volgend jaar. Door te weinig ruimte wordt het steeds lastiger om in Amsterdam festivals te organiseren. Evenementenlocatie Riekerhaven viel eerder af als locatie, met name door problemen met de bodem daar. Na aanpassingen blijkt Riekerhaven alsnog geschikt. 

Weinig ruimte voor nieuwkomers

Dat vooral de vertrouwde evenementen een plek krijgen en nieuwkomers nauwelijks aan bod komen, is vanwege de veiligheid van bezoekers. De bestaande organisatoren hebben ervaring en kennen de regels, volgens Halsema. 

Gaan alle eventbedrijven akkoord dan zijn er nog slechts drie plekken beschikbaar voor nieuwkomers: twee dagen op het N1-terrein (naast de A5) en een dag op Riekerhaven. Deze plekken worden verloot.

Twijfel over doorgang festivals

Na de dodelijke steekpartij op festival Solid Grooves waarbij de 21-jarige Jimmy Schepers overleed, twijfelde Halsema er nog openlijk over of alle festivals ook in 2024 weer georganiseerd kunnen worden. De burgemeester heeft nu aangekondigd dat er nog 'aanvullende eisen of voorwaarden' kunnen komen voor organisatoren.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief