Beurzen

‘Een kleinere Jaarbeurs heeft grote gevolgen voor de beurzenbranche’

Rondvraag: ‘Een kleinere Jaarbeurs heeft grote gevolgen voor de beurzenbranche’

De Jaarbeurs in Utrecht heeft een ambitieus en duurzaam plan voor de toekomst gelanceerd. Wat betekent dit voor de beurzenbranche? En is inkrimping van de beursoppervlakte tot circa 65.000 vierkante meter negatief of positief nieuws? Wij vroegen het vijf vakgenoten.

Alexander van de Kerkhof, directeur PlusProducties, producent van onder andere 50PlusBeurs en Nationale GezondheidsBeurs

‘Ook in de nieuwe situatie is er ruimte voor groei’

Alexander van de Kerkhof“Als een van de grootste organisatoren van consumentenbeurzen in de Jaarbeurs zie ik vooral een positieve ontwikkeling. Die is mede te danken aan het nieuwe management dat bereid is te luisteren naar en mee te denken met een kritische producent. PlusProducties werd een paar jaar geleden gevraagd deel te nemen aan brainstormsessies over de toekomst van de Jaarbeurs. Ik vind, kortom, dat men grote stappen maakt en erg goed bezig is.”

“De nieuwe Jaarbeurs komt beter tegemoet aan de wensen en eisen van onze exposanten en bezoekers die steeds kritischer zijn. Mensen zijn meer gewend en dus moet je meer bieden. Door alle concurrentie en andere aanbod moet je alert blijven en met je tijd meegaan.”

“Dat de Jaarbeurs dat nu doet, maakt dat ik mijn beurzen kan produceren in een betere venue die meer aansluit bij de wensen en behoeften van mijn doelgroepen. Een nieuw toekomstgericht duurzaam gebouw met een andere uitstraling, die qua sfeer en aankleding en technologie beter is aangepast, daar kan ik alleen maar blij om zijn.”

“Het huidige gebouw is met zijn ongelijke vloeren en enkele doorgangen qua infrastructuur niet up-to-date. De logistiek voor de exposanten is eveneens verre van ideaal. Toegankelijkheid op alle onderdelen vind ik belangrijk, ook voor mensen met een beperking.”

“Ook de catering is een aandachtspunt. Deze sluit niet aan bij de eisen van nu. Ik zie voor mijn bezoekers graag een breed aanbod met producten die tegemoet komen aan dieet- en voedselintolerantiewensen. Ik zie dat er stappen worden gemaakt en heb er vertrouwen in dat dit nog verder verbetert. Ik zeg: blijf scherp en blijf daarin investeren.”

“In een gebouw met goede software en hardware kunnen mijn producties floreren. Wij hebben net een nieuw contract voor vijf jaar getekend want deze plek, een A-locatie, is perfect voor de grote nationale evenementen die wij organiseren. En er blijft ook in de nieuwe situatie ruimte voor groei.”

 

Maurits van der Sluis, directeur RAI Amsterdam

‘Een verstandige toekomstvisie’

Maurits van der Sluis“Kijkend naar de ontwikkeling van de branche waarin de Jaarbeurs zich beweegt, vind ik de keuze voor deze nieuwbouw logisch en verstandig. De Jaarbeurs richt zich met name op het ontvangen van nationale beurzen en die zijn in de afgelopen vijftien jaar in het algemeen óf kleiner geworden óf zelfs verdwenen. Dan begrijp je de beweegredenen om terug te willen gaan in omvang.”

“De RAI zich vooral op internationale beurzen, congressen en andere evenementen en die zijn de afgelopen tien, vijftien jaar alleen maar gegroeid, zowel in bezoekersaantallen als in meters. Dat was niet verwacht, maar is wel gebeurd.”

“Daarom zullen we eerder bijbouwen dan kleiner worden. De extra meters ten behoeve van de beurzen, maar ook andere activiteiten, vinden we wellicht aan de randen en in het midden van ons complex. Of we gaan de hoogte in, wat zeker een mogelijkheid is.”

“Jaarbeurs zit net als de RAI in stedelijk gebied. Als je daar wilt blijven – dat willen we allebei – dan zul je meer moeten opgaan in de omgeving en dat is wat de Jaarbeurs doet. Ook de RAI is bezig om onderdeel te blijven van haar omgeving. Als de Horecava plaatsvindt, is het heel druk en gezellig maar dat moet na afloop ervan ook nog zo zijn.”

“We zorgen daarom dat alles wat we doen multifunctioneel is. Een locatie in de stad met alle functies – maar ook met activiteiten in de stad zelf – is een groot goed en een voordeel ten opzichte van die convention centra die ver weg liggen.”

“Rondom de RAI vind je bijvoorbeeld een paar duizend hotelkamers. Heel actueel is de recente opening van ons hotel nhow Amsterdam RAI op 10 januari. Dit headquarter hotel is perfect voor organisatoren, exposanten en bezoekers van evenementen in RAI Amsterdam. Hiermee versterken we onze concurrentiepositie op de internationale beurs- en congresmarkt.”

“Of de Jaarbeurs straks nog alle beurzen zal kunnen huisvesten en wat daarmee gaat gebeuren, zal de toekomst uitwijzen. Ik hoop dat het er allemaal nog in past. Of de RAI plek over heeft? De agenda zit goed vol maar er is altijd nog ruimte in stille periodes.”

 

Gerard van de Vecht, eigenaar standbouwbedrijf Van der Vecht

‘Een plek buiten de stad was beter’

Gerard van de Vecht“Ik vind het een slechte zaak, sowieso dat de Jaarbeurs heeft besloten om in het centrum te blijven. Naar mijn idee was het beter geweest als zij had gekozen voor de rand van Utrecht.”

“De huidige plek vergt veel inspanning van de standbouw om haar werk te doen. Er is weinig tot geen parkeerruimte voor de vrachtwagens waardoor je na het snelle uitladen een eind verderop moet parkeren. Elke keer als je iets vergeten bent, moet je dat stuk lopen. En wie past er ondertussen op jouw spullen? Dat zal in de nieuwe situatie niet veel beter worden.”

“Dit hele plan is in mijn ogen alleen maar een financieel verhaal. De Jaarbeurs ziet kans om een deel van zijn goedkoop verworven erfpachtgrond te verkopen en leuk te cashen. Maar is de Jaarbeurs wel een projectontwikkelaar, een rol die zij nu op zich neemt?”

“De afslanking van het beurs- en congrescentrum vind ik een slechte ontwikkeling voor de branche. Buiten de stad was er wel de mogelijkheid om uit te breiden en daarmee hadden ze meer beurzen kunnen aantrekken. Ook voor de bereikbaarheid was dit een goede zet geweest. Nu staat het verkeer in de stad hartstikke vast, zeker bij meer beurzen tegelijk. Standbouwers ergeren zich daar al zeker twintig jaar aan.”

“In de Jaarbeurs heb ik onder meer voor de NOT, de Medica en de Bouwbeurs gewerkt en publieksevenementen als Comic Con, maar eerlijk gezegd ging ik altijd liever naar het buitenland waar het beter is geregeld. In Hannover liggen om de hallen heen grote terreinen. Het nieuwe beurzencentrum van Leipzig staat ook buiten de stad. In Düsseldorf liggen de hallen naast het voetbalstadion. Dat betekent dat ze over en weer elkaars parkeerruimte kunnen gebruiken. Kijk, daar is over nagedacht.”

 

Erik-Jan Ginjaar, voorzitter CLC-Vecta, Centrum voor Live Communication

‘Een goede impuls voor stad en regio’

Erik-Jan Ginjaar“De nieuwbouw is Utrecht gegund. De plannen voor de toekomstige Jaarbeurs zijn goed voor de regio, goed voor de stad en ik hoor dat mensen de grote hoop uitspreken dat Utrecht hiermee definitief zichzelf op het wereldtoneel van congressen zet.”

“Het is afwachten wat het effect zal zijn van het kleinere aantal vierkante meters beursoppervlakte. Ik kan op dit moment geen uitspraak doen of de inkrimping positief zal uitwerken maar ik weet ook zeker niet of het negatief is. Volgens mij hoeft dit geen consequenties te hebben voor de beurzen die er worden georganiseerd. Voor zover ik ze ken en op dit moment kan beoordelen, lijkt me dat niet. Ik heb er onder onze leden trouwens nog heel weinig over gehoord.”

“Ik hoop dat de Jaarbeurs straks net als Rotterdam Ahoy en RAI Amsterdam een trekker is voor de regio en een icoon voor Nederland waarmee je internationaal echt weer een extra venue hebt die het aantrekkelijk maakt om naar ons land te komen.”

“Want als u mij vraagt of er meer ruimte is voor congressen, dan is het antwoord in hoofdletters ‘JA’.”

“Vanuit mijn bedrijf – Postillion Hotels Nederland – zit ik zowel in Amsterdam, Rotterdam als Utrecht en dan is het lekker als er een goede kartrekker is. De stad Utrecht kon niet constant de belofte waarmaken en ik heb de indruk dat met deze nieuwe plannen de stad en daarmee ook de Jaarbeurs consequent zijn belofte kan en wil waarmaken en dat zou fantastisch zijn. Kortom, de nieuwbouwplannen zijn een goede impuls.”

 

Albert Arp, CEO Jaarbeurs

‘Vooral positieve reacties’

Albert Arp“De Jaarbeurs staat in de spotlights en de reacties zijn vooral positief. Dat de Jaarbeurs past bij de ziel van Utrecht en een stadsoase gaat worden, vind ik enkele van de mooiste.”

“Veel klanten, bezoekers en exposanten blijken de toegevoegde waarde van de nieuwe situatie te zien. We merken dat men ons graag in de stad houdt en het een goed idee vindt dat de Jaarbeurs straks opgaat in haar omgeving. Natuurlijk vertegenwoordigt de Jaarbeurs ook een belangrijke economische waarde voor Utrecht.”

“Er zullen echter altijd stemmen zijn die vinden dat de Jaarbeurs beter naar een locatie buiten het centrum zou kunnen verhuizen, onder meer vanwege de logistiek. In het nieuwe gebouw zullen oplossingen worden opgenomen die de logistiek zullen verbeteren. Zo halen we de toevoer deels naar binnen.”

“Voor de nieuwe situatie hebben we berekend dat de Jaarbeurs met 65.000 vierkante meter beursoppervlakte toekomstbestendig is. Dat is onder meer gebleken uit de stresstesten die we hebben gedaan op onze drie grootste evenementen. Ik ben van mening dat niet alles groter moet. Ik denk dat het ánders wordt, dat het spel wordt: hoe kun je met minder ruimte meer toegevoegde waarde creëren voor exposanten en bezoekers? Daarin gaat digitalisering een hele grote rol spelen. De Jaarbeurs wordt bovendien zeer flexibel met een concerthal en tweede theatergebouw. De verwachting is dat wij met onze propositie van technologie en duurzaamheid meer internationale evenementen gaan aantrekken.”


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief