Congressen

Fietsen en wandelen door energiek Eindhoven

Intelligentia ICE © Twycer / www.twycer.nl

VisitBrabant is een nieuwe campagne gestart om Brabant als zakelijke en toeristische bestemming te promoten. We haken aan bij de site visit tour die al fietsend en wandelend de lichtstad verkent.

De nieuwe campagne ‘Brabant is Open’ van VisitBrabant kreeg in het weekend van 2 juni haar aftrap met verschillende site visit tours in en om Eindhoven, ’s Hertogenbosch en Helmond. Ruim 600 gasten, bestaande uit een internationale groep influencers, pers, studenten, touroperators, expats, meetingplanners en prijswinnaars werden door 100 trotse Brabanders rondgeleid langs een grote diversiteit aan locaties, waar zij gastvrij werden ontvangen.

Coffeelab

De deelnemers werden – onder meer door de ‘Brabant is Open’ selfie-stick – gestimuleerd om zoveel mogelijk hun foto’s, video’s en verhalen met hun netwerk te delen. Ook worden deze ingezet in de campagne gedurende de rest van het jaar. VisitBrabant organiseert deze campagne vanuit de hoofddoelstelling om meer bezoekers naar Brabant te trekken en daarmee bij te dragen aan de regionale economie.
De groep die Eindhoven bezoekt verzamelt zich in Coffeelab, strategisch gelegen tussen het centraal station en het winkelgebied. De royaal met planten uitgedoste kantinestijl locatie schenkt meer dan alleen – zelf geroosterde en geblende – koffie. Ook voor een ‘frozen matcha’ theecocktail, energizing smoothies, super toast en homemade gebak kun je er terecht. Deze ‘huiskamer’ van Eindhoven ontvangt ook flexwerkers met open armen. Hospitality ziet men als een groot goed.
Via het inpandig VVV-kantoor lopen we naar de fietsen, als meest efficiënte vervoermiddel om Eindhoven te verkennen.

De groep die Eindhoven bezoekt verzamelt zich in Coffeelab © Twycer / www.twycer.nl

De ‘Strijpen’

Op naar de eerste ‘Strijp’, namelijk Strijp R. De naam is van een voormalige zelfstandige gemeente en tegenwoordig stadsdeel van Eindhoven; de letter is een toevoeging van Philips als onderscheid tussen de diverse industrieparken die het elektronicabedrijf ontwikkelde aan de rand van de stad. Strijp S was de eerste in 1916 en later volgenden T en R. Van de I is het nooit gekomen.
In de jaren negentig begon de Philips zich steeds meer terug te trekken uit de Brabantse stad en bleven de productiecomplexen verlaten achter. Sinds de eeuwwisseling worden de drie industrieparken herontwikkeld met ruimte voor (creatieve) bedrijven, woningen en horeca. Een proces dat nog vol aan de gang is. Ook heeft een aantal karakteristieke gebouwen een herbestemming gekregen als evenementenlocatie, zoals bijvoorbeeld NatLab (het voormalig natuurkundig laboratorium) en Het Klokgebouw op Strijp S.

Piet Hein Eek

Wie Eindhoven zegt, zegt design en wie design zegt, zegt Piet Hein Eek. In de voormalige keramische werkplaats van Philips, een jaren vijftig gebouw waar onderdelen voor radio’s en televisies werd gemaakt, is nu een creatieve hotspot voor de internationaal vermaarde ontwerper en diverse andere kunstenaars en designstudio’s.
In het 10.000 vierkante RK-complex op Strijp R heeft Eek royaal ruimte om zijn eigen werk en dat van anderen te tonen en ter verkoop aan te bieden. Over twee etages vind je natuurlijk de uit sloophout vervaardigde meubilair waarmee hij naam maakte, maar ook vele andere design meubels en gebruiksvoorwerpen. Een verdieping hoger bevindt zich een gevarieerde kunsttentoonstelling met dit keer onder meer de door glazen (jam)potjes overdekte minitafereeltjes van James Cauty. Shoppers kunnen zich nog uitleven in de winkel vol designspullen en spulletjes op de begane grond.
Tegenover de ingang staat het restaurant van Piet Hein Eek. De hoge plafonds, bijzondere lampen en vintage meubels en de royale raampartijen van de voormalige fabriekshal zorgen voor een bijzondere entourage. Voor de deur heb je zicht op de originele woningen die projectontwikkelaar Amvest in samenwerking met de ontwerper heeft laten bouwen.

Piet Hein Eek in Eindhoven © Twycer / www.twycer.nl

Vrij struinen

Per fiets wordt de volgende Strijp (S) bereikt, waarbij we onderweg even stoppen in het Drents Dorp, een buurt die de elektronicafabrikant liet ontwikkelen voor huisvesting van uit Drenthe afkomstige arbeiders.
We zetten onze fietsen voor het Rijksmonument Veemgebouw neer, waar Vershal Het Veem is gevestigd. In dit food court kun je allerhande etenswaar kopen en nuttigen.
We lopen door naar Intelligentia ICE, waar we hartelijk worden ontvangen door Björn Olaf Royd Cocu. De voormalig maïtre sommelier, breidde zijn meesterschap uit als theesommelier en barista om zich vervolgens bij de ijsuniversiteit in het Italiaanse Bologna ook nog te bekwamen in het ambachtelijk ijsmaken. Inmiddels serveert hij in zijn ijssalon Intelligentia ICE vernieuwende smaken op restaurantniveau. Ik ga voor smaak de pure chocolade met olijfolie, die prima bevalt.
Daarna kan de groep vrij struinen door Strijp S. In het voormalige complex zijn vele creatieve winkels en galeries gevestigd. Dus voor kijken en eventueel kopen zit je hier goed. Op het centrale plein is het nu relatief rustig, maar in de weekenden vinden hier regelmatig evenementen plaats.

Strijp S in Eindhoven © Twycer / www.twycer.nl

Ik loop het overdekte skatepark binnen om de kunsten van de druk oefenden skaters te bewonderen. Achter het gebouw ontwaar ik nog een interieurwinkel met de kookstudio van De Kookfabriek – het bedrijf dat verspreid over Nederland culinaire groepsactiviteiten organiseert – als bovenbuur. De Gusj Market, gevestigd in een voormalige machinekamer, staat helemaal bol van originele interieurspullen, met een tafel gemaakt van een vliegtuigvleugel als één van de blikvangers. De winkel oefent een grote aantrekkingskracht uit op de groep.

Design shoppen

Het is al weer tijd om de fietsen terug te brengen naar het startpunt, want van daaruit wandel je direct het winkelgebied in met als opvallende verschijning de glazen ‘Blob’ waar het Nederlandse merk Sissy Boy haar vestiging heeft. De glazenwassers die zwevend boven de straat hun werk doen zorgen dit keer voor extra entertainment. Natuurlijk gaan we even naar binnen om door het gevarieerde aanbod te snuffelen.
Nog twee winkels vol design (Hutspot en Vielgut by Piet Hein Eek) volgen, waarbij het iedere keer lastig is voor de begeleiders om iedereen weer vlot buiten te krijgen.
Hoog tijd voor een goede kop koffie. Gelukkig doet het bord aan de straatkant zijn werk, maar dan nog is er toch nog de twijfel of de smalle, weinig opvallende, doorgang ergens toe leidt. Toch wel, want plots sta je voor Stadsbranderij Bean Brothers. Hier proef en ruik je zelf gebrande, vers gemalen koffie.

De glazen ‘Blob’ waar het Nederlandse merk Sissy Boy haar vestiging heeft © Twycer / www.twycer.nl

Gourmet Market

Met hernieuwde energie winkelwandelen we verder en dit keer focussen we ons op de foodwinkels. De bijzondere kazen van Jokkmokk en het royale aanbod van De Bierbrigadier doen hun werk. De opgewekte trek ledigen we in de Down Town Gourmet Market, waar 21 foodstands onder een centraal dak hun waren aanbieden. Er is een grote variatie aan keukens aanwezig, dus er is voor elk wat wils. De Zuid-Amerikaanse gerechtjes van Komikaya bevallen prima op deze namiddag.

Gourmet Market Eindhoven © Twycer / www.twycer.nl

Van de trotse brabanders die deze groep begeleiden hoor ik dat Eindhoven ook op hotelgebied booming is. Zo opende het vijfsterren NH Collection Eindhoven Centre (132 kamers) een jaar geleden de deuren en in 2019 staat de opening van Holiday Inn Eindhoven Airport Hotel op business park Flight Forum (viersterren, 180 kamers) gepland.
Na een opfrismoment in het Inntel Hotels Art Eindhoven – het kon wel eens laat worden – wandelen we naar de dinerlocatie. Inmiddels mag duidelijk zijn dat collectief groepsvervoer per bus in deze stad onzinnig is.

Voormalige marechaussekazerne

De Kazerne is op vele fronten een bijzondere locatie. Onder meer vanwege het pand waar het gevestigd is: een uit 1825 daterende marechausseekazerne, een van de oudste van Nederland. Samen met een naastgelegen industriële gemeenteloods uit 1925 is deze onlangs getransformeerd in een 2.500 vierkante meter groot complex waar je een bijzondere combinatie vindt van tentoonstellingen, bijeenkomsten en hospitality.
Annemoon Geurts, een van de initiatiefnemers van De Kazerne, zorgt voor een hartelijke ontvangst aan de wijnbar en leidt het gezelschap langs de bijzondere tentoonstelling ‘Born at Night’, waar elektronische onderdelen en gadgets als kunstwerken worden uitgelicht. Het fundament voor deze tentoonstelling is het ecosysteem van elektronicamarkt Huaqiangbei in de Chinese miljoenenstad Shenzhen, waar familiebedrijfjes in een razend tempo met innovatieve toepassingen komen op basis van transistors, usb-poortjes, micro-chips en dergelijke, vertelt Geurts in de voormalige werkplaats die nu is getransformeerd in een zaal van 250 m2.
De Kazerne heeft nog twee meeting rooms in de verhuur (van 99 en 24 m2), evenals twee lofts – als board room of break-outruimte – en een fine dining restaurant (tot 36 personen) in het koetshuis. Eind dit jaar biedt de kazerne ook nog eens 8 hotelkamers en suites (waaronder de twee eerder genoemde lofts) voor overnachting aan, zodat je dit met recht een multifunctionele locatie met een eigen karakter kunt noemen.

De Kazerne in Eindhoven © Twycer / www.twycer.nl

Verre blik over de lichtstad

Wij dineren in de voormalige loods die de bar, de bistro en de tentoonstelling huisvest. Een passende setting als afsluiting van de verkenning van design-stad Eindhoven. Nou ja, als einde van het officiële programma dan. Want inmiddels is het centrum getransformeerd tot een uitgaansgebied, dus als je er dan toch door heen wandelt… De avond eindigt in de skybar van NH Collection Eindhoven Centre, met een signatuurcocktail van ‘s werelds beste barvrouw Tess Posthumus in de hand en een laatste, verre blik over de lichtstad.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief