Beurzen

Het digitale waarde wiel van publieksbeurzen en vakbeurzen

Ernst Keyzer en Denis Doeland

In het bruisende landschap van de beurzensector in Nederland heeft de digitale revolutie een onmiskenbaar stempel gedrukt. In een tijdperk waarin alles digitaal wordt, is het van cruciaal belang voor beurzen om zich aan te passen, te innoveren en de kracht van digitaal vermogen te omarmen. We hebben gekeken hoe zowel vakbeurzen als publieksbeurzen de volgende stappen zouden moeten maken.

Publieksbeurzen

Publieksbeurzen spelen hierin een voortrekkersrol. Deze beurzen hebben per definitie het potentieel om de kracht van sterke beurstitels te benutten en een loyaal en betrokken publiek op te bouwen. Door het creëren van een sterke community rondom een beurstitel kunnen organisaties een diepere, continue en langdurige relatie met hun publiek ontwikkelen, wat leidt tot herhaalde bezoeken en hogere inkomsten.

In het tijdperk van digitaal vermogen kunnen publieksbeurzen zich onderscheiden met hun unieke titels door het maximaliseren van de waarde van hun digitale assets. Deze beurzen richten zich op B2C kaartverkoop, waarbij de kracht van hun digitale gemeenschap centraal staat. Een robuuste community dient als een digitale magneet die jaarlijks kaartkopers aantrekt en behoudt, wat resulteert in een betrokken en loyaal eigen publiek.

Maar het echte digitale vermogen wordt niet alleen gerealiseerd door ticketverkoop; het omvat ook aanvullende inkomstenstromen zoals F&B, sponsoring en merchandising. Het concept van het ‘digitale waarde wiel’ benadrukt de cyclische aard van dit vermogen: van een krachtige titel naar een bloeiende gemeenschap, wat leidt tot verhoogde kaartverkoop en een verrijkte beurservaring. Deze positieve feedbackloop versterkt het digitale vermogen, waardoor de titel en de community in waarde blijven groeien.

Vakbeurzen

Aan de andere kant hebben vakbeurzen het potentieel om unieke digitale netwerken en communities te creëren, die dienen als een magneet die zowel exposanten als bezoekers aantrekt. Deze beurzen zijn niet langer alleen fysieke evenementen; ze zijn dynamische digitale ecosystemen die 365 dagen per jaar actief zijn. Het gaat niet alleen om het aantal bezoekers op de beursvloer, maar ook om de digitale voetafdruk, de online betrokkenheid en de waarde van de gecreëerde content.

Vakbeurzen, met hun unieke titels en identiteiten, vormen een belichaming van het concept 'Digitaal Vermogen'. In de huidige relatie-economie is het vermogen om een digitaal netwerk en community op te bouwen van onschatbare waarde. Door het aantrekken van publiek en bezoekers creëren vakbeurzen een digitaal ecosysteem dat vergelijkbaar is met de netwerkwaarde van digitale platforms.

Bovendien draait het in de digitale wereld allemaal om content en relevantie. Vakbeurzen die consistent waardevolle ervaringen en content bieden, versterken niet alleen hun eigen digitale vermogen maar vergroten ook hun potentieel om omzet te genereren. Het idee van het bouwen van een B2B- en/of B2C-community weerspiegelt het belang van het bouwen en onderhouden van digitale relaties. In dit licht wordt het duidelijk dat vakbeurzen die hun digitale capaciteiten benutten en integreren in hun strategie, een groter potentieel hebben om te groeien en te floreren in het digitale tijdperk.

Vijf adviezen

Gezien de context en de nadruk op digitaal vermogen, zijn hier vijf adviezen voor beursorganisatoren:

Investeer in digitale infrastructuur

Om volledig te profiteren van de voordelen van digitaal vermogen, moeten beurzen investeren in een robuuste digitale infrastructuur. Dit omvat niet alleen een gebruiksvriendelijke website en mobiele app, maar ook systemen voor dataverzameling en -analyse, online ticketverkoop en digitale marketingtools.

Bouw en onderhoud een actieve Online Community

Het hebben van een fysieke beurs is slechts één aspect. Beurzen moeten ook actieve online communities opbouwen op sociale media, forums en andere online platforms. Dit helpt bij het behouden van de betrokkenheid van bezoekers het hele jaar door en biedt waardevolle feedback voor toekomstige evenementen.

Benut data voor persoonlijke ervaringen

Door gebruik te maken van de data die wordt verzameld uit digitale interacties, kunnen beurzen een meer gepersonaliseerde ervaring bieden aan bezoekers en standhouders. Dit kan variëren van gepersonaliseerde e-mailcampagnes tot aanbevelingen voor sessies of stands om te bezoeken tijdens de beurs.

Diversifieer inkomstenstromen

Naast ticketverkoop kunnen beurzen inkomsten genereren uit digitale kanalen, zoals online advertenties, webinars, virtuele stands of gesponsorde content op hun platforms. Het benutten van deze digitale inkomstenstromen kan helpen bij het stabiliseren van inkomsten, vooral in tijden dat fysieke evenementen wellicht niet mogelijk zijn.

Blijf opleiden en innoveren

De digitale wereld evolueert snel. Beurzen moeten daarom investeren in het opleiden van hun teams over de nieuwste digitale trends en innovaties. Dit zorgt ervoor dat ze altijd een stap voor blijven en kunnen inspelen op veranderende behoeften en verwachtingen van zowel standhouders als bezoekers.

 

Deze adviezen zijn gericht op het maximaliseren van het potentieel van beurzen in het digitale tijdperk en het waarborgen van hun relevantie en succes op de lange termijn.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief