Festivals

Kabinet steunt bevrijdingsfestivals eenmalig met 1 miljoen euro

Festival

Het kabinet trekt dit jaar eenmalig 1 miljoen euro uit om bevrijdingsfestivals te helpen die in financiële nood verkeren. Het geld is bestemd voor ‘acute financiële problemen’. Dat heeft demissionair staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

In vrijheid leven

‘Het is belangrijk dat we stilstaan bij de waarden van vrijheid en democratie en mensen moeten op laagdrempelige wijze kunnen vieren dat we in vrijheid leven. De veertien bevrijdingsfestivals die ons land kent, zijn een onderdeel van deze viering’, staat in de brief van de staatssecretaris.

De 1 miljoen euro is afkomstig uit de pot van verschillende ministeries. Het Rijk gaat samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de bevrijdingsfestivals en betrokken provincies om de tafel om plannen voor 5 mei uit te werken.

Brief naar Rutte

De gemeente Roermond had eerder een brief naar demissionair minister-president Rutte gestuurd om een garantiefonds van 1 miljoen euro voor bevrijdingsfestivals van de grond te krijgen. De gemeente kreeg al snel bijval van Den Haag, Zwolle, Almere en Leeuwarden. 

Veel van de veertien gratis bevrijdingsfestivals zijn in financiële problemen gekomen door de coronapandemie. Daar kwam het slechte weer op Bevrijdingsdag 2023 nog bij.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief